Aftrekposten

Aftrekposten

Aftrekposten verminderen je belastbaar inkomen, met als gevolg dat je minder belasting betaalt. Om ondernemers te stimuleren zijn er verschillende aftrekposten.

Behaal belastingvoordeel met aftrekposten

In dit artikel zetten wij voor je op een rij welke aftrekposten er zijn en wanneer je er aanspraak op kan maken.

Wanneer kun je aanspraak doen op aftrekposten?

Wanneer je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien, kun je gebruik maken van de fiscale voordelen van aftrekposten. Als je ondernemer bent voor de btw, betekent dat niet automatisch dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst.

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst

Maar wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst? Er zijn een aantal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen om dit te weten te komen. Zoals bijvoorbeeld:

 • Maak je winst? Zo ja, hoeveel?
 • Is je onderneming zelfstandig?
 • Heb je of wil je meerdere opdrachtgevers?
 • Wie zijn je opdrachtgevers?

Naast deze vragen, zijn er ook nog een aantal andere vragen die op de website van de Belastingdienst staan.

Daarnaast verschillen de eisen om aanspraak te doen op het verminderen van het belastbaar inkomen per aftrekpost. In onze kennisbank vind je meer over de eisen per aftrekpost.

Welke aftrekposten zijn er?

Er zijn 5 belangrijke aftrekposten waar je als zzp’er rekening mee moet houden:

 1. Investeringsaftrek

  Investeer je in bedrijfsmiddelen, dan is er een grote kans dat je recht hebt op investeringsaftrek. Hieronder vallen de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil.

 2. Zelfstandigenaftrek

  De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor ondernemers. Hierbij mag je een vast bedrag aftrekken van je fiscale winst. Momenteel is dat € 7.280. De komende jaren zal dit stapsgewijs afnemen totdat dit € 5.000 is in 2028.

 3. Startersaftrek

  De startersaftrek is een verhoging op de zelfstandigenaftrek. Het is dan eigenlijk ook geen op zichzelf staande aftrekpost, maar een onderdeel van de zelfstandigenaftrek. Mits je aan de eisen voldoet, bedraagt dit € 2.123.

 4. MKB Winstvrijstelling

  De MKB winstvrijstelling is een wettelijk bepaald percentage van 14%. Alle ondernemers kunnen met de vrijstelling een vast percentage van hun winst aftrekken. Deze 14% neem je van je winst na alle aftrekposten.

 5. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

  De Fiscale oudedagsreserve (FOR) is een fiscale regeling getroffen als alternatief voor een pensioen.

  Als zzp’er bouw je niet automatisch een pensioen op. Als alternatief kun je gebruik maken van de FOR. Hiermee kun je belastingvrij een deel van de winst opzij zetten voor je oude dag. In 2020 mag je 9,44% van de winst opzij zetten. Het maximumbedrag dat je opzij mag zetten bedraagt € 9.218.

  Eigenlijk krijg je met de FOR uitstel van belasting. Je kunt de fiscale oudedagsreserve opnemen wanneer je wilt. Je betaalt dan alleen alsnog inkomstenbelasting.


Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.