Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Aftrekposten

De meeste werknemers die werken voor een werkgever, bouwen vaak automatisch pensioen op. Als ondernemer kun je je echter vrijwel nooit inschrijven bij een pensioenfonds. Maar er is een alternatief, de FOR, oftewel de fiscale oudedagsreserve.

FOR als alternatief voor pensioen

Je hebt er vast van gehoord, maar hoe werkt het precies? We geven je in dit artikel antwoord op al je vragen over deze regeling.

De regeling is namelijk lang niet altijd voordelig voor zzp’ers. Hieronder staat uitgelegd hoe dat zit.

Wat is de fiscale oudedagsreserve?

De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een fiscale regeling getroffen als alternatief voor een pensioen.

Als zzp’er kun je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor de oudedagsvoorziening. Het geld blijft in de onderneming, maar de reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit zorgt op de korte termijn voor een belastingvoordeel.

Je moet de FOR dus ook op de ondernemingsbalans plaatsen, de fiscale oudedagsreserve plaats je als aftrekpost.

Om bij te houden hoe hoog de reservering is, dien je de FOR dus ook op de balans van de onderneming te plaatsen, dit doe je aan het eind van het jaar. De FOR wordt in mindering gebracht op de winstreserve, dit leidt er toe dat de winst van dat jaar lager wordt en je over het bedrag van de reservering dus geen belasting betaalt in dat jaar.

Wat zijn de voorwaarden van de FOR?

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de fiscale oudedagsreserve.

Zo moet je:

  • Ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting
  • Voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur als ondernemer
  • De AOW leeftijd nog niet hebben bereikt

Hoe bouwt de fiscale oudedagsreserve zich op?

De fiscale oudedagsreserve geef je aan in de aangifte inkomstenbelasting. In 2020 bedraagt dit 9,44% van de winst, met een maximumbedrag van € 9.218,-.

Een aantal feiten waar je rekening mee moet houden in de opbouw van de FOR:

  • De FOR wordt berekend over de winst in het afgelopen jaar. Wanneer je in een jaar verlies maakt, is er geen mogelijkheid om een bedrag te reserveren.
  • Je berekent de oudedagsreserve jaarlijks zelf.
  • Pensioenpremies die als bedrijfskosten zijn geboekt, verminderen de toevoeging.
  • De oudedagsreserve mag niet uitkomen boven het ondernemingsvermogen.

De FOR bouw je persoonlijk op. Als je werkt met een partner die eveneens voldoet aan het urencriterium, kun je beiden apart aanspraak doen op de regeling.

Is de FOR gunstig voor jou?

De oudedagsreserve is dus puur een uitstel van belastingheffing. Wanneer de reserve weer vrij valt, behoort de afname in zijn volledigheid tot de winst. Dan ga je dus meer belasting betalen! Er zijn situaties waarin de fiscale oudedagsreserve sterk af te raden is.

Het bedrag dat je reserveert, hoef je namelijk niet aantoonbaar te besteden aan een lijfrente, maar kun je in principe vrij besteden.

Wanneer je bijvoorbeeld de onderneming beëindigt, verhoogt dit aanzienlijk de winst. je moet dan wel afrekenen bij de Belastingdienst. Er bestaat dan een grote kans dat je dit moet doen in de hoogste belastingschijf. Het is dan van groot belang dat je hiervoor geld hebt apart gezet, maar in de praktijk gebeurt dit lang niet altijd.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.