Inkomstenbelasting zzp

Inkomstenbelasting

Zodra je werkt, betaal je inkomstenbelasting. Zzp’ers zijn hier geen uitzondering op. Alleen het invullen van de aangifte inkomstenbelasting gaat op een iets andere manier dan wanneer je in loondienst bent.

Tips om eenvoudig aangifte IB te doen

In dit artikel nemen we je mee hoe de Inkomstenbelasting zzp werkt en geven we je tips je hoe dit eenvoudig en voordelig zelf kan doen.

Waarover betaal je inkomstenbelasting?

Wanneer je in loondienst bent, betaal je belasting over je brutoloon. Als zzp'er werkt dat net even iets anders. Je betaalt namelijk inkomstenbelasting over de nettowinst van je bedrijf. Deze wordt berekend door inkoopkosten, onkosten en afschrijvingen van de omzet af te trekken.

Vervolgens zijn er nog een aantal aftrekposten die je kan toepassen. Zodoende hou je voor de belastingdienst je belastbare inkomen over. Dit is het bedrag waarover je inkomstenbelasting gaat betalen.

Zzp belasting

Niet alleen inkomstenbelasting is een belasting waar je als zzp'er mee te maken krijgt. Ook btw, oftewel omzetbelasting, is een belasting waar je rekening mee moet houden.

Het verschil tussen je ontvangen en je betaalde omzetbelasting betaal je aan de Belastingdienst. Heb je meer omzetbelasting betaald dan je hebt ontvangen? Dan krijg je dat verschil van de Belastingdienst terug.

Aftrekposten zzp

Zoals hiervoor benoemd, zijn er een aantal aftrekposten waar je als zzp'er recht op hebt. Hieronder tref je een aantal van deze aftrekposten:

Voor een aantal van deze aftrekposten moet je aan een aantal eisen voldoen. Door het juist toepassen van deze aftrekposten kun je het belastbaar inkomen verlagen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Het aangifte-programma van DigiBTW houdt hier automatisch rekening mee.

Inkomstenbelasting zzp berekenen

Je zzp inkomstenbelasting berekenen, kun je doen door het invullen van het aangifte inkomstenbelastingprogramma van de Belastingdienst.

Om een indicatie te krijgen wat je belastbaar inkomen als zzp'er is, hebben wij een rekenvoorbeeld voor je gemaakt.

Berekening belastbaar inkomen zzp
Omzet excl. btw95.000
Inkoopkosten-12.000
Bruto resultaat83.000
Overige kosten-15.000
Winst voor ondernemersaftrek68.000
Startersaftrek-2.123
Zelfstandigenaftrek-7.280
Winst na ondernemersaftrek58.597
Mkb-winstvrijstelling (14%)-8.204
Belastbaar inkomen50.393

In het rekenvoorbeeld dat hier gebruikt wordt, levert het toepassen van de juiste aftrekposten een daling van het belastbaar inkomen van bijna € 18.000,- op.

Voor het berekenen van de inkomstenbelasting voor eenmanszaken rekent de Belastingdienst verder met dit inkomen. Wanneer je nog inkomsten hebt uit loondienst, dan dien je deze bij de aangifte ook te vermelden. Verder gelden de reguliere regels voor de heffings- en arbeidskorting.

Zelf aangifte inkomstenbelasting zzp doen

Vaak wordt het invullen van de inkomstenbelasting door zzp'ers als moeilijk ervaren. DigiBTW heeft speciaal voor zzp'ers in Nederland een wizard ontwikkeld voor het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. De wizard is zo ontwikkeld dat deze begrijpelijk is voor elke ondernemer en extra uitleg wordt gegeven waar nodig.

Zodoende is deze wizard vele malen gebruiksvriendelijker dan de tool van de Belastingdienst en wordt je actief geholpen met aftrekposten.

Zo bespaar je tijd, geld en benut je alle aftrekposten voor maximaal belastingvoordeel.

Hoe doe je zelf aangifte IB?

Wanneer je al een boekhouding voert met DigiBTW kun je met een druk op de knop de benodigde gegevens doorzetten naar het DigiBTW programma voor inkomstenbelasting.

Voer je nog geen boekhouding met DigiBTW? Geen probleem, je kunt eenvoudig de gegevens importeren of invoeren en de eenvoudige stappen van de wizard volgen. Onder andere door het stellen van een aantal vragen weten wij op welke aftrekposten je recht hebt.

Tevens heb je in de wizard de mogelijkheid om andere inkomsten uit loondienst in te vullen. Wanneer je al deze stappen doorlopen hebt, kun je de aangifte eenvoudig versturen vanuit de wizard. Omdat wij beschikken over een PKI overheid-certificaat wordt de aangifte direct versleuteld naar de Belastingdienst verstuurd.

Wil je ook super eenvoudig en voordelig de aangifte inkomstenbelasting doen? Maak dan nu een gratis DigiBTW account aan en profiteer van alle voordelen.

Je kunt het aangifteprogramma voor dit jaar nu gebruiken.

Meteen gratis proberen

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.