Inkomstenbelasting zzp

Blog

Tips om eenvoudig aangifte IB te doen

Zodra je werkt, betaal je inkomstenbelasting. Zzp’ers zijn hier geen uitzondering op. Alleen het invullen van de aangifte inkomstenbelasting gaat op een iets andere manier dan wanneer je in loondienst bent. In dit blog nemen we je mee hoe de Inkomstenbelasting zzp werkt en geven we je tips je hoe dit eenvoudig en voordelig zelf kan doen.

Waarover betaal je inkomstenbelasting?

Wanneer je in loondienst bent, betaal je belasting over je brutoloon. Als zzp'er werkt dat net even iets anders. Je betaalt namelijk inkomstenbelasting over de nettowinst van je bedrijf. Deze wordt berekend door inkoopkosten, onkosten en afschrijvingen van de omzet af te trekken.

Vervolgens zijn er nog een aantal aftrekposten die je kan toepassen. Zodoende hou je voor de belastingdienst je belastbare inkomen over. Dit is het bedrag waarover je inkomstenbelasting gaat betalen.

Zzp belasting

Niet alleen inkomstenbelasting is een belasting waar je als zzp'er mee te maken krijgt. Ook btw, oftewel omzetbelasting, is een belasting waar je rekening mee moet houden. Het verschil tussen je ontvangen en je betaalde omzetbelasting betaal je aan de Belastingdienst. Heb je meer omzetbelasting betaald dan je hebt ontvangen? Dan krijg je dat verschil van de Belastingdienst terug.

Aftrekposten zzp

Zoals in bovengenoemde paragraaf zijn er een aantal aftrekposten waar u als zzp'er recht op heeft. Hieronder treft u een aantal van deze aftrekposten:

Voor een aantal van deze aftrekposten moet u aan een aantal eisen voldoen. Door juist toepassen van deze aftrekposten kunt u uw belastbaar inkomen verlagen, waardoor u minder belasting hoeft te betalen.

Het aangifte-programma van DigiBTW houdt hier automatisch rekening mee.

Inkomstenbelasting zzp berekenen

Uw zzp inkomstenbelasting berekenen, kunt u doen door het invullen van het aangifte inkomstenbelasting programma van de Belastingdienst.

Om een indicatie te krijgen wat uw belastbaar inkomen als zzp'er is, hebben wij een rekenvoorbeeld voor u gemaakt.

Berekening belastbaar inkomen zzp
Omzet excl. btw 95.000
Inkoopkosten -12.000
Bruto resultaat 83.000
Overige kosten -15.000
Winst voor ondernemersaftrek 68.000
Startersaftrek -2.123
Zelfstandigenaftrek -7.280
Winst na ondernemersaftrek 58.597
Mkb-winstvrijstelling (14%) -8.204
Belastbaar inkomen 50.393

In het rekenvoorbeeld dat wij gebruiken levert het toepassen van de juiste aftrekposten een daling van het belastbaar inkomen van bijna € 18.000,- op.

Voor het berekenen van de Inkomstenbelasting voor zzp rekent de Belastingdienst verder met dit inkomen. Wanneer u nog inkomsten heeft uit loondienst, dan dient u deze bij uw aangifte ook te vermelden. Verder gelden de reguliere regels voor de heffings- en arbeidskorting.

Zelf aangifte inkomstenbelasting zzp doen

Vaak wordt het invullen van de inkomstenbelasting voor zzp als moeilijk ervaren. DigiBTW heeft speciaal voor zzp in Nederland een wizard ontwikkeld voor het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting. Wij hebben deze wizard zo ontwikkeld dat deze begrijpelijk voor elke ondernemer is en extra uitleg wordt gegeven waar nodig.

Zodoende is deze wizard vele malen gebruiksvriendelijker dan de tool van de Belastingdienst en wordt u actief geholpen met aftrekposten.

Hoe het werkt

Wanneer u al een boekhouding voert met DigiBTW kunt u met een druk op de knop de benodigde gegevens doorzetten naar ons programma voor inkomstenbelasting.

Voert u nog geen boekhouding met DigiBTW? Geen probleem, u kunt eenvoudig uw gegevens importeren en de eenvoudige stappen van de wizard volgen. Door het stellen van een aantal vragen weten wij op welke aftrekposten u recht heeft.

Tevens heeft u in de wizard de mogelijkheid om andere inkomsten uit loondienst in te vullen. Wanneer u al deze stappen doorlopen heeft kunt u de aangifte eenvoudig versturen vanuit de wizard. Omdat wij beschikken over een PKIoverheid-certificaat wordt de aangifte direct versleuteld naar de Belastingdienst verstuurd.

Wilt u ook super eenvoudig en goedkoop uw aangifte inkomstenbelasting doen? Maak dan nu een gratis DigiBTW account aan en profiteer van alles voordelen.


Begin direct en probeer DigiBTW vrijblijvend een maand gratis.

Probeer DigiBTW gratis
Nieuwsbrief

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat uw e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.