Vaker dan je mogelijk doorhebt, betaal je btw (belasting toegevoegde waarde). Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen doet bij de supermarkt, betaal je btw. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd.
In dit artikel lees je wat btw precies is, wat dat betekent voor jou als ondernemer en hoe je aangifte moet doen.
Btw is dus een consumentenbelasting die bij de verkoopprijs gerekend wordt. Wanneer een klant iets koopt, zit daar doorgaans btw op. De verkopende ondernemer moet er dan zorg voor dragen dat de betaalde btw bij de Belastingdienst terechtkomt, middels een btw-aangifte.
Als zzp'er ben je daarom in de meeste gevallen verplicht om btw-aangifte te doen. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal, maar sommigen doen dit ook per jaar of per maand. Er zijn voorwaarden voor om de btw-aangifte per maand of per jaar te doen, dit kan in overeenstemming met de Belastingdienst.
Als ondernemer betaal je btw en ontvang je btw, het verschil maak je over naar, of ontvang je van, de Belastingdienst.
De hoeveelheid btw bereken je als volgt:
Op de door jou geleverde diensten en/of goederen factureer je btw. Het door jou ontvangen bedrag, min de door jou betaalde btw, betaal je terug aan de Belastingdienst. Heb je meer btw betaald dan ontvangen, dan ontvang je het verschil terug van de Belastingdienst.
Dit doe je door middel van de btw-aangifte. De meeste zzp'ers en ondernemingen zijn verplicht dit te doen.
Om als zzp'er btw-aangifte te kunnen doen, is het van belang dat je de administratie op orde hebt voor het voorafgaande kwartaal. Dit betekent dat je al je facturen verstuurd hebt en al je kosten ingeboekt hebt.
Je factureert btw over de door jou geleverde diensten. Echter zijn hier een aantal uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld met de kleineondernemersregeling (KOR) welke vanaf 1 januari 2020 vervangen wordt door een nieuwe regeling, de Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB) .
Op de meeste goederen en diensten geleverd door zzp'ers zit een btw-tarief van 21%. Dit wordt ook wel het hoge btw-tarief genoemd.
Verder kennen we nog het lage btw-tarief van 9%. Dit is voor producten die voorzien in primaire levensbehoeften zoals bijvoorbeeld eten en drinken en producten als sporten. Verder is de btw op bijvoorbeeld een knipbeurt bij de kapper 9%. Ook op de entree van zwembaden en sauna’s zit een btw-tarief van 9%.
Daarnaast zijn er ook producten en diensten die helemaal vrijgesteld zijn van btw, zoals bepaalde vormen van gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, etc..
Als zzp'er moet je ervoor zorgen dat de btw-aangifte uiterlijk één maand na afloop van het kwartaal is gedaan en op de bankrekening van de Belastingdienst staat. Wanneer je per kwartaal aangifte doet, gaat dit voor 2022 om de volgende data:
Tijdvak | Uiterste betaaldatum |
---|---|
1e kwartaal | 30 april 2022 |
2e kwartaal | 31 juli 2022 |
3e kwartaal | 31 oktober 2022 |
4e kwartaal | 31 januari 2022 |
Als zzp'er je btw-aangifte doen, is erg simpel met DigiBTW. Als je nog geen DigiBTW account hebt, kun je deze eenvoudig aanmaken. Dit account is de eerste maand helemaal gratis en vrijblijvend te gebruiken (wordt niet automatisch verlengd).
Vervolgens kun je al je facturen en kosten over de afgelopen maand of over het afgelopen kwartaal inboeken. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je in het hoofdmenu onder het kopje Btw de vooraf ingevulde btw-aangifte terugvinden.
Het enige dat je hoeft te doen, is op de verzendknop te drukken. Je aangifte omzetbelasting is nu verstuurd naar de Belastingdienst. Daarna kun je altijd een kopie van de aangifte (als pdf-bestand) downloaden. Je btw-aangifte doen was nog nooit zo makkelijk. Omdat wij gebruik maken van Standard Business Reporting (SBR) kunnen wij de volledige veiligheid van je gegevens garanderen.
Wil je ook profiteren van het eenvoudig en foutloos doen van de btw-aangifte? Zzp'ers kunnen nu een maand gratis DigiBTW proberen.
Wat is het en hoe werkt het? Btw verlegd in de bouw, binnen of buiten EU en meer.
Foutieve btw-aangifte? Geen probleem, met een suppletie kan het gecorrigeerd worden.
Vanaf 1 januari 2020 is de oude KOR komen te vervallen en geldt er nu een nieuwe regeling.