Btw-aangifte zzp

Blog

Btw-aangifte / omzetbelasting voor zzp'ers

Vaker dan u mogelijk doorheeft, betaalt u btw (belasting toegevoegde waarde). Bijvoorbeeld wanneer u boodschappen doet bij de supermarkt, betaalt u btw. Dit gaat allemaal automatisch. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd.

Wat is btw-aangifte?

Btw is dus een consumentenbelasting die bij de verkoopprijs gerekend wordt. Wanneer een klant iets koopt, zit daar doorgaans btw op. De verkopende ondernemer moet er dan zorg voor dragen dat de betaalde btw bij de Belastingdienst terechtkomt, middels een btw-aangifte.

Als zzp'er bent u daarom in de meeste gevallen verplicht om btw-aangifte te doen. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal, maar sommigen doen dit ook per jaar of per maand. Er zijn voorwaarden voor om de btw-aangifte per maand of per jaar te doen, dit kan in overeenstemming met de Belastingdienst.

Btw berekenen

Als ondernemer betaalt u btw en ontvangt u btw, het verschil maakt u over naar, of ontvangt u van, de Belastingdienst.

De hoeveelheid btw berekent u als volgt:

Op de door u geleverde diensten en/of goederen factureert u btw. Het door u ontvangen bedrag, min de door u betaalde btw, betaalt u terug aan de Belastingdienst. Heeft u meer btw betaald dan ontvangen, dan ontvangt u het verschil terug van de Belastingdienst.

Dit doet u door middel van de btw-aangifte. De meeste zzp’ers en ondernemingen zijn verplicht dit te doen.

Om als zzp’er btw-aangifte te kunnen doen, is het van belang dat u uw administratie op orde heeft voor het voorafgaande kwartaal. Dit betekent dat u al uw facturen verstuurd heeft en al uw kosten ingeboekt heeft.

U factureert btw over de door u geleverde diensten. Echter zijn hier een aantal uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld met de kleineondernemersregeling (KOR) welke vanaf 1 januari 2020 vervangen wordt door een nieuwe regeling, de Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB) .

Verschillende btw-tarieven

Op de meeste goederen en diensten geleverd door zzp’ers zit een btw-tarief van 21%. Dit wordt ook wel het hoge btw-tarief genoemd.

Verder kennen we nog het lage btw-tarief van 9%. Dit is voor producten die voorzien in primaire levensbehoeften zoals bijvoorbeeld eten en drinken en producten als sporten. Verder is de btw op bijvoorbeeld een knipbeurt bij de kapper 9%. Ook op de entree van zwembaden en sauna’s zit een btw-tarief van 9%.

Daarnaast zijn er ook producten en diensten die helemaal vrijgesteld zijn van btw, zoals bepaalde vormen van gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, etc..

Btw-aangifte 2020

Als zzp’er moet u ervoor zorgen dat uw btw-aangifte uiterlijk één maand na afloop van het kwartaal is gedaan en op de bankrekening van de Belastingdienst staat. Wanneer u per kwartaal aangifte doet, gaat dit voor 2020 om de volgende data:

Tijdvak Uiterste betaaldatum
1e kwartaal 30 april 2020
2e kwartaal 31 juli 2020
3e kwartaal 31 oktober 2020
4e kwartaal 31 januari 2021

Btw-aangifte doen

Als zzp’er uw btw-aangifte doen, is erg simpel met DigiBTW. Als u nog geen DigiBTW account heeft, kunt u deze eenvoudig aanmaken. Dit account is de eerste maand helemaal gratis en vrijblijvend te gebruiken (wordt niet automatisch verlengd).

Vervolgens kunt al uw facturen en kosten over de afgelopen maand of over het afgelopen kwartaal inboeken. Wanneer u dit gedaan heeft, kunt u in het hoofdmenu onder het kopje Btw de vooraf ingevulde btw-aangifte terugvinden.

Het enige dat u hoeft te doen, is op de verzendknop te drukken. Uw aangifte omzetbelasting is nu verstuurd naar de Belastingdienst. Daarna kunt u een kopie van de aangifte (als pdf-bestand) downloaden voor uw eigen administratie. Uw btw-aangifte doen was nog nooit zo makkelijk. Omdat wij gebruik maken van Standard Business Reporting (SBR) kunnen wij de volledige veiligheid van uw gegevens garanderen.

Wilt u ook profiteren van het eenvoudig en foutloos doen van uw btw-aangifte? Zzp’ers kunnen nu een maand gratis DigiBTW proberen.


Begin direct en probeer DigiBTW vrijblijvend een maand gratis.

Probeer DigiBTW gratis
Nieuwsbrief

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat uw e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.