10 tips om het jaar 2023 succesvol mee af te sluiten

Boekhouden en factureren

De feestdagen staan voor de deur en het einde van het jaar is in zicht. Een goed moment om eens rustig de (jaar)balans op te maken, maar ook om na te gaan of je als ondernemer gebruik hebt gemaakt van alle regelingen, aftrekposten en andere voordelen die voor jouw situatie gelden. Hieronder hebben we de tien handigste tips voor jou op een rijtje gezet. Neem ze gauw door en doe er nog vóór de jaarwisseling je voordeel mee.

1. Maak gebruik van de zelfstandigenaftrek

Heb je afgelopen jaar minimaal 1.225 uur (zo’n drie dagen per week) aan je onderneming besteed en heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt begin dit jaar, dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Zie Zelfstandigenaftrek toepassen - Eenvoudig geregeld | DigiBTW. In 2023 gaat het om een bedrag van 5.030 euro dat je van de winst af mag trekken. Scheelt toch weer. Is je winst onverhoopt toch wat lager dan dit bedrag? Geen paniek, je hebt hierna nog 9 jaar de tijd om de ‘niet-gerealiseerde’ zelfstandigenaftrek te verrekenen. Voorwaarde is dan wel dat je winst in die jaren hoger is dan het vastgestelde bedrag van de aftrek.

2. Check of je recht hebt op de startersaftrek

Kon je de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek afvinken, ga dan ook na of je in aanmerking komt voor de startersaftrek. Het woord zegt het al: deze aftrekpost is bedoeld voor startende ondernemers. In onze blog Startersaftrek toepassen - Eenvoudig geregeld | DigiBTW vertellen we hier meer over. In het kort: als je in één of meer van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest, dan wordt de zelfstandigenaftrek verhoogd met een vastgesteld bedrag (in 2023 is dat  € 2.123). Dit bedrag mag je dus extra aftrekken van de winst. Let goed op de voorwaarden: je krijgt de startersaftrek maximaal drie keer in de eerste vijf jaar als ondernemer en daarbij mag je de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek.  

3. Investering gedaan voor je bedrijf? Controleer de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Nu we toch zo goed bezig zijn met de aftrekposten, mag de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, met al haar lettergrepen, niet onbenoemd blijven. Het is een mond vol maar de werking ervan is simpel: kleine investeringen gedaan in je onderneming mogen worden afgetrokken van je winst. Het is trouwens maar wat je klein noemt, want investeringen van meer dan 300.000 euro kunnen nog kwalificeren voor de KIA. Houd er rekening mee dat er ook een ondergrens wordt gehanteerd voor zowel de prijs van het bedrijfsmiddel als het totale bedrag van de investering. De bedragen wijzigen elk jaar en hoe hoog de aftrek is, bepaalt de Belastingdienst aan de hand van een staffel. Zie ook Alles over de investeringsaftrek | DigiBTW.

4. Doe nog vóór het einde van het jaar een milieuvriendelijke en/of energiebesparende investering

Over investeren gesproken: wie dat milieuvriendelijk of energiebesparend doet, krijgt belastingvoordeel. De milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) verlagen de fiscale winst.  Met de MIA breng je tot 45% van het bedrag van de investering in mindering op de winst. De VAMIL is een afschrijving van maximaal 75% van de investering, die daarmee ook verlaging van de fiscale winst oplevert. De MIA en de VAMIL kunnen gecombineerd worden.

Een andere regeling die duurzame bedrijfsvoering moet bevorderen, is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hierbij gaat het om investeringen van boven de € 2.500 per bedrijfsmiddel. Overigens kun je voor hetzelfde bedrijfsmiddel niet beide aftrekposten (MIA of EIA) inzetten. Om wat voor soort investeringen het nu precies gaat, kun je terugvinden op de lijsten die de RVO hiervoor heeft opgesteld: de Milieulijst (MIA/VAMIL) en de Energielijst (EIA). Lees ook onze blog over investeringsaftrek voor meer info.

5. Stap over de drempel met je zorgkosten

Niet zakelijk wel belangrijk voor de aangifte: Zorgkosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, maar hierin houdt de belastingdienst wel een drempelbedrag aan, afhankelijk van je situatie. Heb je zorgkosten gemaakt in het afgelopen jaar, maar kom je onder de voor jou geldende drempel uit? Overweeg dan om dat tandartsbezoekje of die extra fysioafspraak toch nog vóór de jaarwisseling te plannen, en zo het drempelbedrag te bereiken. De actuele regels voor het aftrekken van zorgkosten vind je op de website van de Belastingdienst.

6. Meld je aan voor de kleineondernemersregeling (KOR)

Klein blijven kan zo z’n voordelen hebben. Ondernemers met een jaarlijkse omzet onder de €20.000 kunnen met de kleineondernemersregeling (KOR) worden vrijgesteld van de btw-plicht. Dat betekent minder administratie, geen btw-aangifte en je hoeft geen btw te rekenen aan je klanten. Die betalen daardoor, als ze zelf de btw niet kunnen aftrekken, onderaan de streep minder. Maak voor jezelf een goede afweging of het slim is aan deze regeling deel te nemen. Het betekent namelijk ook dat je de btw over gemaakte kosten voor je bedrijf niet meer kunt terugvragen bij de Belastingdienst.

7. Geef je verlies een plek

Niet leuk, wel reëel: je bedrijf kan ook verlies lijden. Een kleine troost is dat je dit verlies mag verrekenen met positieve inkomsten uit werk en woning (box 1) van de afgelopen drie jaar en de komende negen jaar. Zo kan je verlies misschien nog een licht belastingvoordeel opleveren.

8. Vraag btw terug over niet betaalde facturen

Btw die je hebt berekend op je facturen, moet je tijdig betalen aan de Belastingdienst. Niet elke factuur wordt echter (geheel) betaald. Heb je nog openstaande facturen die naar verwachting niet betaald gaan worden? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een ‘oninbare vordering’ en mag je de betaalde btw hierover terugvragen. Een vordering wordt een jaar na de betaaltermijn van de factuur als oninbaar beschouwd. Vanaf dat moment kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Lees hier meer over creditfacturen en hoe je ze maakt in DigiBTW.

9. Schrijf versneld af in 2023

In 2023 is er een eenmalige nieuwe regeling willekeurige afschrijving. Die houdt in dat je 50% van bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen versneld mag afschrijven. Op die manier verlaag je de winst en daarmee de belasting over die winst. Niet alle bedrijfsmiddelen komen voor de regeling in aanmerking. De Belastingdienst heeft de benodigde info hier netjes op een rijtje gezet.

En voor investeringen die onder de VAMIL-regeling vallen geldt dat je zelf 75% mag afschrijven in 2023.

10. Spek je pensioenpot

Sowieso verstandig om je als zzp’er zo nu en dan bezig te houden met je oudedagsvoorziening. Maar heb je er ook al aan gedacht dat inleggen voor je pensioen belastingvoordeel kan opleveren? Sinds de afschaffing van de FOR is een veel hogere aftrek over lijfrente mogelijk. Pensioensparen is fiscaal aftrekbaar en een inleg die je dit jaar nog doet zal dus bij de aangifte over 2023 in mindering worden gebracht op je aanslag.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.