De beginbalans, ook wel openingsbalans of startbalans genoemd, is een balans aan het begin van een jaar. In dit financiële overzicht staan alle bezittingen, schulden en het (eigen) vermogen op een bepaald moment van een onderneming, instelling of persoon.
In dit artikel zullen we verder de beginbalans bespreken voor een onderneming.
Wanneer je start in een nieuw boekhoudsysteem (zoals DigiBTW) met een lopende administratie is het belangrijk een beginbalans in te voeren. In een beginbalans geef je aan wat de bezittingen en schulden zijn van de onderneming op het moment dat je begint met het voeren van de administratie in het nieuwe systeem.
Zo geef je in een beginbalans bijvoorbeeld aan of er investeringen zijn gedaan in het verleden welke nog niet volledig zijn afgeschreven, wat het bank- en kassaldo is aan het begin van een jaar en wat het opgebouwde ondernemingsvermogen is van de onderneming.
Ben je een startende ondernemer? Dan beschik je niet over een lopende administratie en dan is het niet nodig om een beginbalans in te voeren.
Een balans is onderverdeeld in activa en passiva. Gezamenlijk zijn de totalen van deze twee onderdelen altijd in balans. Hieronder zullen beiden onderdelen verder worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden:
Onder activa vallen alle bezittingen van de onderneming.
Op de balans wordt activa verder als volgt onderverdeeld:
Grond, terreinen, gebouwen, voertuigen, machines, inventaris
Goodwill, octrooien, Research en Development kosten, merken
Deelnemingen, aandelen, certificaten
Voorraad, onderhanden werk, saldo openstaande uitgaande facturen
saldo van bank en contant geld in kas
Onder passiva wordt op de balans aangegeven waarmee de onderneming de activa heeft gefinancierd. Grof gezien kunnen de passiva onder worden verdeeld in schulden en het eigen vermogen.
Op de balans wordt passiva verder als volgt onderverdeeld:
Aandelenkapitaal, reserves zoals winstreserve
Geleend geld voor een looptijd langer dan een jaar
Geleend geld voor een looptijd korter dan en jaar, te betalen btw, saldo nog te betalen kosten
Pensioenvoorziening, voorziening voor verwacht verlies
De beginbalans komt altijd overeen met de eindbalans van het voorgaande jaar. De eindbalans van het voorgaande jaar is altijd terug te vinden in een jaarrekening of aangifte inkomstenbelasting wanneer je een eenmanszaak of vof hebt.
Beschik je niet over een eindbalans, maar heb je wel een boekhouder of accountant? Vraag dan om een kopie van de eindbalans van het voorgaande jaar.
Ben je benieuwd hoe je (gemakkelijk) de beginbalans in kunt voeren in DigiBTW? Lees dan hier meer over hoe de beginbalans in DigiBTW geboekt moet worden: