Pensioen

Zzp en ondernemen

Van alle mensen die in Nederland geen pensioen opbouwen is het merendeel zzp’er. Zelfstandigen Zonder Pensioen dus. Dat maakt de mensen in loondienst niet per sé slimmer, het is gewoon beter voor ze geregeld. En daarnaast hebben mensen in loondienst vaak helemaal geen keuze om wel of niet mee te doen met een pensioenplan. In deze blog vertellen we je wat de pensioenmogelijkheden voor zzp'ers zijn en wat je moet weten over de nieuwe pensioenwet 2023.

Pensioen/Lijfrente

Ontdek alles wat je moet weten over pensioenen voor zzp'ers. Welke regelingen zijn er en hoe verwerk je het in de administratie, in dit artikel leggen we het je uit. Voor een zzp'er werkt het pensioen net iets anders dan voor iemand in loondienst.

Wat is pensioen

Een pensioen is een financiële regeling die je voorziet van een inkomen na de pensionering. Wanneer dat moment is kies je als zzp'er in principe zelf maar je AOW-leeftijd kan je hier checken. 

AOW

In tegenstelling tot mensen die in loondienst werken, moeten zzp'ers zelf zorgen voor een pensioenopbouw. Doe je dat niet? Dan heb je na pensionering alleen recht op een AOW-uitkering. Voor veel mensen is alleen een AOW-uitkering te weinig om van rond te komen.

Aanvullend pensioen 

Daarom kiezen mensen er voor om te sparen voor een aanvullend pensioen. Aanvullend pensioen wordt ook wel lijfrente-opbouw genoemd en dat is het geld dat u bij een verzekeraar (meestal heet dat een ‘lijfrentepolis’) of bij een bank of beleggingsinstelling (‘pensioenrekening’ of ‘lijfrenterekening’) opgebouwd voor uw aanvullend pensioen (lijfrente). 

Beheer 

De opbouw van het aanvullend pensioen laat je doen door een verzekeraar of door een bank. Zij bewaren het geld voor je tot je met pensioen gaat. Er zijn flexibelere afspraken te maken maar dat verschilt per aanbieder. 

Fiscale voordelen 

Om het sparen voor aanvullend pensioen te stimuleren is de opbouw voor een aanvullend pensioen fiscaal aftrekbaar. Premies die je inlegt zijn vaak aftrekbaar van de belasting in box 1, binnen de grenzen van de jaarruimte of reserveringsruimte. 

Uitkering 

Tegen de tijd dat je met pensioen gaat, worden de uitkeringen uit je pensioenfonds wel belast in box 1. Maar zodra je de AOW-leeftijd hebt behaald, gelden er andere (en veel lagere) 

Stimulans 

Om de stimulans te vergroter zijn per 2023 nieuwe regels van kracht gegaan die we hieronder toelichten.

Nieuwe pensioenwet 2023

Pensioenwet 2023

Sinds juli 2023 is er een nieuwe pensioenwet ingegaan. Deze wet maakt het mogelijk om fiscaal veel aantrekkelijker te sparen voor je pensioen. Fiscaal aantrekkelijk betekent in dit geval dat de aftrekpost voor lijfrente nu gunstiger is dan voorheen.

Hieronder heb ik de belangrijkste punten opgesomd van de nieuwe regeling.

1. De jaarruimte is opgeschaald van 13,3% naar 30%
2. De maximale jaarruimte over 2023 is verhoogd naar 384.550 euro
3. De reserveringsruimte mag tot 10 jaar terug worden verrekend.

Het is natuurlijk begrijpelijk als je helemaal niet snapt wat hier staat. De termen jaarruimte en reserveringsruimte worden voornamelijk gebruikt in combinatie met pensioen. En 30% van wat!? Laten we daarom per punt bekijken wat ze betekenen.

Alle drie de punten hebben betrekking op hetzelfde aspect. Dit aspect houdt in dat je bij je aangifte inkomstenbelasting je opgebouwde (aanvullende) pensioen kunt opgeven. Hierdoor ontstaat een aftrekpost, waarmee je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Deze aftrekpost wordt verrekend met je inkomen in box 1, wat je belastingaanslag verlaagt.

De nieuwe regels zorgen ervoor dat je gemakkelijk een grotere aftrekpost kan creëren dan voorheen.

 1. De jaarruimte is opgeschaald. 

Maar wat betekent jaarruimte en die 30% eigenlijk?

  • De jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag sparen voor je pensioen. Dit betekent dat het gespaarde bedrag is vrijgesteld van belasting in box 3. In tegenstelling tot sparen op een gewone spaarrekening, waar je vanaf een bepaald bedrag belasting moet betalen, is je pensioenspaargeld en het rendement daarop vrijgesteld van belasting.
  • De jaarruimte wordt berekend aan de hand van je inkomen van vorig jaar.
  • Over het inkomen bóven 13.646 (in 2023) euro mag je 30% fiscaal vriendelijk opzijzetten.

Voorbeeld jaarruimte pensioen

Als je 45.000 euro verdient, mag je (45.000 – 13.646 )* 30% = 9.406 euro als maximale aftrekpost opvoeren.

Dus als je 10.000 euro hebt ingelegd in je lijfrenteproduct, mag je van die 10.000 euro, 9.406 euro aftrekken.

2. De maximale jaarruimte over 2023 is verhoogd naar 384.550 euro. 

Voor de meeste ondernemers is dit niet relevant, maar het is belangrijk om te weten dat de maximale jaarruimte in 2023 38.000 euro is. Als je dus 38.000 euro inlegt in je lijfrenteproduct, kun je datzelfde jaar een aftrekpost van 38.000 euro opnemen in je aangifte inkomstenbelasting.

3. De reserveringsruimte mag tot 10 jaar terug worden verrekend. 

De jaarruimte die je in een jaar niet volledig benut, kun je in latere jaren alsnog gebruiken als je dan wel voldoende ruimte hebt. Deze ongebruikte jaarruimte wordt reserveringsruimte genoemd. Je kunt nu dus tot 10 jaar terugkijken om te zien of er nog ongebruikte jaarruimte is die je kunt verrekenen met je inleg.

Fiscale oudedagsreserve

Helaas is er ook een negatieve ontwikkeling: de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) is per 2023 afgeschaft. Je mag vanaf 2023 geen FOR meer opbouwen, maar de reeds opgebouwde FOR mag je wel laten staan.

Over het algemeen is bekend dat wanneer je je FOR opneemt en van je balans laat verdwijnen, je daar op dat moment alsnog belasting over moet betalen.

Maar wist je al dat je je volledige FOR onbelast kunt overzetten naar een lijfrenteproduct? Zo kun je verder gaan met sparen en gebruik maken van de nieuwe voordelige regels, zonder belasting te hoeven betalen over je opgebouwde FOR!

Hoe verwerk je het in je administratie

Als je periodiek bedragen overmaakt naar een lijfrenteproduct vanaf je zakelijke rekening, mag je die overboekingen niet verwerken als kosten. Koppel deze overboekingen altijd aan de categorie Privé- stortingen en -opnames.

Wanneer het tijd is voor je aangifte inkomstenbelasting heeft de Belastingdienst je lijfrente inleg al voor je verzameld in de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA). Die is ook bij ons te importeren in de aangifte inkomstenbelasting. Zo ben je ervan verzekerd dat je deze aftrekpost nooit over het hoofd zal zien!

Brand New Day

Spaar jij nog niet voor je oude dag maar ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens bij Brand New Day.

Brand New Day is net als DigiBTW transparant, voordelig en servicegericht. Als je je aanmeldt via deze link, bespaar je ook nog eens op de inschrijfkosten van 45 euro bij Brand New Day en kan je dus kosteloos aan de slag.

Wacht niet te lang en begin nu met later!

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.