Nieuw btw-nummer voor zzp'ers vanaf 2020

Blog

Wat moet u weten over het nieuwe btw-id voor zzp'ers

Alle eenmanszaken ontvangen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer vanuit de Belastingdienst, welke vanaf 1 januari 2020 vermeld moet worden op uw facturen, website, etc.

Waarom krijgen zzp’ers een nieuw btw-nummer?

De reden hiervoor is dat de huidige btw-nummers van eenmanszaken op basis van het burgerservicenummer (BSN) zijn opgebouwd. Dit is in strijd met de huidige privacywet en -richtlijnen. Kwaadwillende zouden bijvoorbeeld misbruik kunnen maken van het BSN door er identiteitsfraude mee te plegen.

Wat verandert er met het nieuwe btw-nummer voor eenmanszaken?

Het oude nummer blijft ook bestaan, dit nummer gebruikt u voorlopig nog om de aangiftes mee in te dienen bij de Belastingdienst en in communicatie met de Belastingdienst. Het nieuwe nummer zal vanaf heden omschreven worden als uw btw-identificatienummer en het oude nummer zal uw omzetbelastingnummer heten.

Het nieuwe nummer, btw-identificatienummer, gebruikt u vanaf 1 januari 2020 voor de communicatie naar de buitenwereld (facturen, website, briefpapier, etc.).

Dit betreft een tussenoplossing, te zijner tijd zal het oude nummer komen te vervallen en wordt er nog maar gebruik gemaakt van één btw-nummer.

Wat moet u als ondernemer doen voor het nieuwe btw-nummer?

Als u met DigiBTW werkt, hoeft u in principe niks te doen. U moet alleen het nieuwe nummer ingeven, zodra u die ontvangt van de Belastingdienst. DigiBTW zal u daaraan herinneren als u dat vergeet.

Wanneer beide nummers in het systeem staan, zal DigiBTW automatisch het juiste nummer gebruiken voor de btw-aangifte (en eventueel Opgaaf ICP). Het nieuwe nummer zal automatisch op de factuur e.d. verschijnen.

Krijgt een VOF of BV ook een nieuw btw-nummer?

De Belastingdienst zal alleen een nieuw nummer hanteren voor eenmanszaken. Wanneer uw onderneming een andere rechtsvorm heeft, zoals bijvoorbeeld VOF of B.V., krijgt u niet een extra nummer. Bij deze rechtsvormen wordt er geen BSN gebruikt, waardoor er geen noodzaak is om dit te veranderen.

In DigiBTW hoeft u dan ook niks te doen, wanneer dit voor u niet van toepassing is, zult u ook niet het veld zien of herinneringen ontvangen.


Begin direct en probeer DigiBTW vrijblijvend een maand gratis.

Probeer DigiBTW gratis
Nieuwsbrief

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat uw e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.