De nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR)

Btw-aangifte

Per 1 januari 2020 is de oude kleineondernemersregeling (KOR) komen te vervallen en is er een nieuwe regeling in werking getreden: Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB).

Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB)

In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen de oude KOR en de nieuwe OVOB en hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen.

Wat verandert er met de nieuwe kleineondernemersregeling?

Huidige Kleineondernemersregeling (KOR)

Bij de huidige regeling kan gebruik worden gemaakt van een (gedeeltelijke) aftrekpost als er per jaar minder dan € 1.883,- aan btw wordt afgedragen. Per 2020 kan er geen btw meer worden teruggevraagd, zoals dat nu kan met de huidige regeling.

Nieuwe regeling: Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB)

De nieuwe regeling biedt ondernemers met minder dan € 20.000,- omzet per jaar de mogelijkheid om vrijgesteld te worden voor btw. De ondernemer verstuurt dan facturen zonder btw en mag ook geen btw meer aftrekken over gemaakte kosten. Er hoeft dan ook geen btw-aangifte meer gedaan te worden.

Is de nieuwe kleineondernemersregeling verplicht?

Deelname aan de nieuwe regeling is niet verplicht. Als je momenteel gebruik maakt van de huidige kleine ondernemersregeling dan betekent dat niet dat je automatisch gebruik maakt van de nieuwe regeling. Ook als je minder dan € 20.000,- per jaar omzet, hoef je geen gebruik te maken van de regeling.

Om gebruik te maken van de nieuwe regeling moet je jezelf aanmelden met dit formulier van de Belastingdienst.

Moet ik nog boekhouden met de nieuwe kleineondernemersregeling?

Als je gebruik maakt van de nieuwe regeling, hoef je geen btw-aangiftes meer te versturen. De boekhouding moet je van de Belastingdienst nog wel bijhouden en kunnen voorleggen als er een controle is.

Dit kun je het beste doen met een boekhoudprogramma zoals DigiBTW. Je hebt dan direct het voordeel dat je ook weer btw-aangifte kunt doen, wanneer je toch wel boven de 20.000 euro per jaar uitkomt.

Bovendien heb je de boekhouding ook altijd nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Als de boekhouding in DigiBTW staat, kun je ook direct de aangifte inkomstenbelasting doen.

Handig om te weten voor zzp'ers

De aanmelding voor de nieuwe regeling geldt in principe voor een periode van drie jaar. Hiermee wordt voorkomen dat een ondernemer het ene jaar wel gebruik maakt van de regeling en het andere jaar niet.

Wanneer je gebruik maakt van de nieuwe KOR-regeling en de omzet komt hoger uit dan € 20.000,-, moet je jezelf afmelden met dit formulier. Vanaf dat moment dien je weer facturen met btw te versturen, mag je ook weer btw aftrekken over gemaakte kosten en moet je btw-aangiftes versturen.

Aanmeldingen voor de nieuwe regeling moeten binnen zijn vóór 20 november 2019.

Is de nieuwe KOR iets voor mij als zzp'er?

Voor ondernemers die (nog) niet veel omzetten en wel veel investeren en hoge kosten maken is de nieuwe regeling nadelig omdat de aftrek van btw over zakelijke kosten juist in het voordeel van de ondernemer werkt.

Heb je een onderneming waarmee je altijd minder dan € 20.000,- per jaar omzet? Dan is de regeling wellicht iets voor jou. De verplichting voor het bijhouden van een btw-administratie komt dan te vervallen. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst nog wel verwacht dat er een duidelijke administratie (boekhouding) wordt bijgehouden van de inkomsten en uitgaven welke moet kunnen worden getoond bij een eventuele controle.

Het bijhouden van een dergelijke administratie kan heel eenvoudig met DigiBTW.

DigiBTW is speciaal voor zzp’ers ontwikkeld en is volledig Belastingdienst-proof!

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.