De Kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 2020

Blog

Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB)

Vanaf 1 januari vervalt de huidige kleineondernemersregeling (KOR) en treedt er een nieuwe regeling in werking genaamd: Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB).

Wat verandert er met de nieuwe kleineondernemersregeling?

Huidige Kleineondernemersregeling (KOR)

Bij de huidige regeling kan gebruik worden gemaakt van een (gedeeltelijke) aftrekpost als er per jaar minder dan € 1.883,- aan btw wordt afgedragen. Per 2020 kan er geen btw meer worden teruggevraagd, zoals dat nu kan met de huidige regeling.

Nieuwe regeling: Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB)

De nieuwe regeling, biedt ondernemers met minder dan € 20.000,- omzet per jaar de mogelijkheid om vrijgesteld te worden voor btw. De ondernemer verstuurt dan facturen zonder btw en mag ook geen btw meer aftrekken over gemaakte kosten. Er hoeft dan ook geen btw-aangifte meer gedaan te worden.

Is de nieuwe kleineondernemersregeling verplicht?

Deelname aan de nieuwe regeling is niet verplicht. Als u momenteel gebruik maakt van de huidige kleine ondernemersregeling dan betekent dat niet dat u automatisch gebruik maakt van de nieuwe regeling. Ook als u minder dan € 20.000,- per jaar omzet, hoeft u geen gebruik te maken van de regeling.

Om gebruik te maken van de nieuwe regeling dien u zich aan te melden met dit formulier van de Belastingdienst.

Moet ik nog boekhouden met de nieuwe kleineondernemersregeling?

Als u gebruik maakt van de nieuwe regeling, hoeft u geen btw-aangiftes meer te versturen. De boekhouding moet u van de Belastingdienst nog wel bijhouden en kunnen voorleggen als er een controle is.

Dit kunt u het beste doen met een boekhoudprogramma zoals DigiBTW. U heeft dan direct het voordeel dat u ook weer btw-aangifte kunt doen, wanneer u toch wel boven de 20.000 euro per jaar uitkomt.

Bovendien heeft u de boekhouding ook altijd nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Als de boekhouding in DigiBTW staat, kunt u ook direct de aangifte inkomstenbelasting doen.

Handig om te weten voor zzp'ers

De aanmelding voor de nieuwe regeling geldt in principe voor een periode van drie jaar. Hiermee wordt voorkomen dat een ondernemer het ene jaar wel gebruik maakt van de regeling en het andere jaar niet.

Wanneer u gebruik maakt van de nieuwe KOR-regeling en de omzet komt hoger uit dan € 20.000,-, moet u zich afmelden met dit formulier. Vanaf dat moment dient u weer facturen met btw te versturen, mag u ook weer btw aftrekken over gemaakte kosten en moet u btw-aangiftes te versturen.

Aanmeldingen voor de nieuwe regeling moeten binnen zijn vóór 20 november 2019.

Is de nieuwe KOR iets voor mij als zzp'er?

Voor ondernemers die (nog) niet veel omzetten en wel veel investeren en hoge kosten maken is de nieuwe regeling nadelig omdat de aftrek van btw over zakelijke kosten juist in het voordeel van de ondernemer werkt.

Heeft u een onderneming waarmee u altijd minder dan € 20.000,- per jaar omzet? Dan is de regeling wellicht iets voor u. De verplichting voor het bijhouden van een btw-administratie komt dan te vervallen. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst nog wel verwacht dat er een duidelijke administratie (boekhouding) wordt bijgehouden van de inkomsten en uitgaven welke moet kunnen worden getoond bij een eventuele controle.

Het bijhouden van een dergelijke administratie kan heel eenvoudig met DigiBTW.

DigiBTW is speciaal voor zzp’ers ontwikkeld en is volledig Belastingdienst-proof!


Begin direct en probeer DigiBTW vrijblijvend een maand gratis.

Probeer DigiBTW gratis
Nieuwsbrief

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat uw e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.