Starten als zzp’er

Zzp en ondernemen

Je hebt besloten voor jezelf te beginnen! Gefeliciteerd! Er zal een hele nieuwe wereld voor je opengaan. Een wereld van mogelijkheden maar ook verplichtingen.

Mogelijkheden en verplichtingen als startend ondernemer

Ondernemers zijn vaak zelf goed in het zien van kansen en het creëren van mogelijkheden. En dan de verplichtingen? Daar lees je alles over in dit artikel.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Is het noodzakelijk dat je jezelf inschrijft bij de KvK? Dat hangt van een aantal zaken af.

  • Je levert diensten en goederen
  • Je vraagt/ontvangt hier geld of een vergoeding voor
  • Je hebt meer dan één opdrachtgever
  • Je bepaalt zelf hoe en wanneer je de werkzaamheden uitvoert

Voldoe je aan bovenstaande punten? Dan dien je jezelf in te schrijven bij de KvK. Als je niet volledig zeker bent of je je in moet schrijven, kun je hiervoor contact op nemen met de KvK.

Je bent ingeschreven bij de KvK, wat nu?

De KvK zal je inschrijving doorgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of zij je btw-plichtig vinden. Dat doen zij aan de hand van de doorgegeven informatie van de KvK.

Als je een jaarlijkse omzetprognose hebt aangegeven welke hoger ligt dan € 20.000 per jaar bij de KvK, zal je doorgaans wel een btw-nummer toegezegd krijgen, tenzij de diensten zijn vrijgesteld. Ook zal de Belastingdienst aangeven wanneer zij van je verwachten dat je btw-aangifte dient te doen. Voor de meeste ondernemers geldt dat de aangifte ieder kwartaal dient te gebeuren. Deze brief ontvang je binnen enkele weken.

Afspraken, afspraken, afspraken

Als ondernemer krijg je niet vanzelf de bescherming welke voor consumenten geldt. Consumenten kunnen zich bijvoorbeeld beroepen op het herroepingsrecht en andere consumentenrechten. Ondernemers hebben hier geen recht op.

Heb je een opdracht binnengehaald? Bevestig dan de gemaakte afspraken zoals de duur van het project, het uurtarief, betalingstermijn en de omschrijving van de werkzaamheden. Zorg er dan ook voor dat je opdrachtgever deze afspraken bevestigt zodat hier geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan.

Neem je een dienst af? Lees dan goed de voorwaarden van deze afspraak en bewaar de gemaakte overeenkomst goed zodat je altijd na kunt gaan wat de gemaakte afspraken zijn geweest.

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn bedoeld om je als ondernemer te beschermen. Ze zijn echter niet noodzakelijk en veel zzp’ers en freelancers werken zonder algemene voorwaarden. Het is dan ook goed mogelijk diensten te leveren zonder een dergelijk document.

Wanneer je onderneming groeit, opdrachten omvangrijker worden en je meer verantwoordelijkheden krijgt, kan het zeker de moeite waard zijn na te gaan of het voor jou verstandig is algemene voorwaarden op te (laten) stellen.

AVG

Sinds 2018 geldt de Algemene Gegevens Verordening (AVG). Dit is de nieuwe privacywet die stelt dat alle ondernemers die werken met persoonsgegevens moeten voldoen aan de AVG.

Benieuwd of je voldoet aan de regelgeving van de AVG? Doe dan de check van het RVO .

Boekhouding

Als ondernemer ben je verplicht een boekhouding bij te houden. Uit die boekhouding moet blijken welke omzet en welke kosten je hebt gemaakt. Ook moet je aan kunnen tonen welke btw je hebt afgedragen en hebt teruggevorderd.

Het bijhouden van een administratie hoeft niet complex te zijn. Wel komt hier vaak meer bij kijken dan in eerste instantie soms gedacht wordt. Om deze reden is het aan te bevelen om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Met een programma als DigiBTW kun je de boekhouding makkelijk, en tegen lage kosten, volledig online voeren. Dat is handig, zo kun je er altijd bij en worden je gegevens centraal en beveiligd opgeslagen, zonder dat je zelf back-ups hoeft te maken. In DigiBTW kun je in een uitgaande factuur aangeven welke btw van toepassing is zodat het automatisch voor je klaar komt te staan in de btw-aangifte. Het systeem zal je tevens reminders sturen, zodat je de aangifte op tijd kunt versturen, met een druk op de knop.

De Belastingdienst stelt dat je de boekhouding zeven jaar dient te bewaren. Zo lang je met DigiBTW werkt, wordt daar automatisch voor gezorgd!

Inkomstenbelasting

Aan het einde van het jaar dien je de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Waar je normaal het inkomen uit loondienst zou vermelden, dien je nog te verantwoorden welke winst je hebt gemaakt met je onderneming en wat je met dat geld hebt gedaan.

Dat doe je door een winst- en verliesrekening en een balans in te voeren in de software van de Belastingdienst. Hier heb je ook de mogelijkheid om aan te geven dat je recht hebt op aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Voor veel ondernemers is deze laatste stap ingewikkeld. En dat is niet gek! De Belastingdienst vraagt je opeens erg inhoudelijk verantwoording af te leggen over je administratie.

Voor veel ondernemers is dit daarom niet echt te doen zonder hulp. Om deze reden heeft DigiBTW een specifieke oplossing ontwikkeld om zzp'ers zelf aangifte te laten doen, om ook maximaal belastingvoordeel te kunnen behalen uit aftrekposten. Deze wizard is specifiek voor ondernemers ontwikkeld en bevat dus duidelijke taal, zonder ingewikkelde termen of vakjargon.

Zo kun je aan het einde van het jaar de administratie met één druk op de knop de administratie overzetten naar de aangifte en deze direct vanuit DigiBTW versturen naar de Belastingdienst!

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.