Bijtelling: wat is het en wat betekent het voor jou als zzp’er?

Inkomstenbelasting

Heb je een auto van de zaak die je ook regelmatig privé gebruikt? Dan krijg je te maken met bijtelling. Bij DigiBTW is dit makkelijk te verwerken in de boekhouding.

Bijtelling verwerken in DigiBTW

In dit artikel leggen we je uit wat bijtelling is, hoe deze wordt berekend en waarmee je rekening moet houden.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een regeling van de belastingdienst voor het privégebruik van een zakelijke auto. Wanneer je met deze auto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, ziet de belastingdienst dit voordeel als inkomen, waarover belasting moet worden betaald. Bijtelling houdt in dat er een bedrag wordt opgeteld bij je belastbare inkomen of, in het geval van ondernemers, bij de winst.

Wat geldt als privégebruik?

De belastingdienst verstaat onder privégebruik alle ritten die volledig in de privésfeer zijn gemaakt. Denk aan vakanties of een dagje met de kinderen naar een pretpark. Woon-werkverkeer wordt volledig als zakelijk gebruik beschouwd en valt dus niet onder de bijtelling.

Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan geldt de bijtelling niet voor jou. Wel moet je dit kunnen aantonen bij de aangifte inkomstenbelasting. Mede daarom is het verstandig een kilometerregistratie bij te houden.

Hoe wordt de bijtelling berekend?

De hoogte van de bijtelling is een percentage van de waarde van je auto en wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren:

 • De cataloguswaarde van de auto
  Op de website van RDW kun je de cataloguswaarde van je auto opvragen.

 • De CO2-uitstoot van de auto
  Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de categorie waarin je auto valt. Rijd je een elektrische auto, dan betaal je een ander tarief dan voor brandstofauto’s.
  • Voor hybride en brandstofauto’s is de bijtelling in 2024 22%.  
  • Voor elektrische auto's is de bijtelling over de eerste €30.000,- van de cataloguswaarde 12% in 2024 en 17% in 2025. De 30.000 euro is het drempelbedrag, voor de waarde daarboven betaal je het percentage van 22%.
  • Voor auto’s op waterstof is de bijtelling in 2024 16%.
  • Voor ‘youngtimers’, auto’s van 15 jaar of ouder, geldt een aparte regeling. In dit geval betaal je geen bijtelling over de cataloguswaarde maar over de dagwaarde. Lees hierover in onze blog: Youngtimer regeling.
 • De 'eerste toelating' van de auto
  De bijtellingspercentages verschillen per jaar. Voor het juiste percentage ga je uit van het jaar waarin je de auto in gebruik hebt genomen. Dit noemt de belastingdienst het jaar van de eerste toelating. Let op: dit percentage geldt voor maximaal 60 maanden. Na die periode betaal je het percentage zoals dat in het huidige jaar geldt.

 • Je inkomen voor de inkomstenbelasting
  Tot nu toe hebben we het steeds gehad over de bruto bijtelling: het bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld. Wat je uiteindelijk netto aan belasting betaalt, hangt af van je inkomen en de bijbehorende belastingschijf. Nadat je het bedrag van de bijtelling bij je bruto inkomen hebt opgeteld, kun je nagaan binnen welke belastingschijf je met dat inkomen valt welk percentage belasting je daarover betaalt.

Rekenvoorbeelden

Ingewikkeld? Laten we even een sommetje maken om de bijtelling wat concreter toe te passen in een voorbeeld.

Voorbeeld:
Je rijdt een auto op brandstof met een cataloguswaarde van 35000 euro. Deze heb je in 2022 voor het eerst in gebruik genomen.

Het bijtellingspercentage in 2022 was, net als in 2024, 22%. De bruto bijtelling is dus 35.000 x 0,22= 7.700 euro. Je jaarinkomen is 40.000 euro. Hier wordt het bedrag van de bijtelling bij opgeteld: 40.000 + 7.700 euro = 47.700 euro. Met dit inkomen val je binnen de eerste belastingschijf en betaal je 36,97% inkomstenbelasting. 

Je betaald dan netto 2.846,69 over je bijtelling. Dit voorbeeld is natuurlijk wel exclusief andere aftrekposten en inkomsten.

Maximale bijtelling

Goed nieuws voor ondernemers met lage autokosten: de bijtellingsregeling heeft een plafond. Vallen je totale autokosten (belasting, verzekering, onderhoud, etc.) lager uit dan het bedrag dat je volgens de berekening aan bijtelling zou moeten betalen? Dan is de bijtelling nooit hoger dan de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Zakelijke fiets

Ook voor vrijetijdsgebruik van de zakelijk aangeschafte fiets betaal je belasting over het privévoordeel middels bijtelling. Voor privégebruik van een fiets van de zaak tel je 7% van de cataloguswaarde van de fiets bij je jaarinkomen op.

Hoe zit het met btw?

Btw over kosten voor zakelijk gebruik van de auto kunnen worden teruggevraagd met de btw-aangifte. Maar dit geldt niet voor het privégebruik van je zakelijke auto. Veel ondernemers kiezen er echter voor om eerst alle btw terug te vragen en in de laatste btw-aangifte van het jaar een correctie door te voeren voor het privégebruik. Zoals al eerder genoemd, loont het daarom de moeite om een goede administratie bij te houden van de privé en zakelijk gereden kilometers.

Lees ook onze blog Hoe boek ik de btw privé-gebruik van mijn auto? | DigiBTW en gebruik de rekentool van de belastingdienst om de btw-aftrek over privégebruik van zakelijke auto te berekenen.

Kies voor gemak met DigiBTW

Wij zouden DigiBTW niet zijn als we niet ook een handige tool zouden hebben voor het verwerken van bijtelling in je boekhouding. Maak dus gebruik van ons boekhoudpakket en boek de bijtelling via ‘Overige boekingen’ > ‘Bijtelling’ snel en correct in je administratie.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.