11 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2023

Inkomstenbelasting

Het is bijna 1 maart en dat betekent dat het weer tijd is voor de aangifte inkomstenbelasting. In dit artikel heb ik een aantal mooie tips op een rij gezet die jou als ondernemer kunnen helpen bij het doen van de aangifte.

Doe het met DigiBTW!

Een beetje schaamteloos om mee te beginnen maar ik doe het toch, want ik kan eigenlijk geen betere tip bedenken voor ondernemers dan de aangifte te versturen vanuit DigiBTW.

In DigiBTW kan je je ingevoerde administratie volledig importeren in de geïntegreerde module Inkomstenbelasting! 90% van alle vragen over je onderneming die je normaliter moet invullen bij de Belastingdienst zijn daardoor direct voor je gevuld. De overige onderdelen kunnen grotendeels worden aangevuld met een VIA (Vooraf Ingevulde Aangifte) import.

Zo heb je nooit meer een verschil tussen je winst- en verliesrekening en je fiscale winstberekening! Hieronder volgt een opsomming van wat er allemaal direct geïmporteerd wordt en wat je aanvult vanuit de VIA (Vooraf Ingevulde Aangifte) die je kan downloaden in DigiBTW:

Onderneming import:

  • Winst- en verliesrekening
  • Fiscale winstberekening
  • Ev. afname FOR
  • Correctie boetes
  • Correctie deels aftrekbare kosten zoals lunchkosten
  • Balans

Ondernemersaftrek: 

Ondernemersaftrekposten moet je wel zelf nog even aangeven:

  • MKB-winstvrijstelling (wordt standaard toegepast)
  • Zelfstandigenaftrek
  • Niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek uit voorgaande jaren
  • Startersaftrek
  • Meewerkaftrek
  • Speur- en Ontwikkelingswerk
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Met de VIA import, importeer je automatisch de volgende onderdelen:

  • Fiscaal partner (aangiftes kunnen samengevoegd verstuurd worden)
  • Inkomen uit loondienst
  • Inkomen uit uitkeringen/pensioenen
  • Inkomen uit overige werk
  • Eigen woning
  • Hypotheken
  • Woningdepots
  • Box 3 bankrekeningen
  • Box 3 schulden
  • Box 3 beleggingen
  • Box 3 kapitaalverzekeringen
  • Voorlopige aanslag
  • Betaalde premie AOV

Je hoeft alleen nog de volgende aftrekposten zelf aan te vullen:

  • Giften
  • Specifieke zorgkosten
  • Lijfrentepremie

Automatische verdeler aftrekposten 

Als je een fiscaal partner hebt toegevoegd berekent DigiBTW automatisch de meest voordelige verdeling van de aftrekposten. Over de verdeling van de aftrekposten kom ik later in dit artikel nog terug.

Ondernemersaftrek vs. urencriterium

Om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrekposten zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek is het noodzakelijk dat je in een jaar minimaal 1.225 uur hebt besteed aan ondernemen. Vaak wordt onterecht gedacht dat deze uren direct aangetoond moeten kunnen worden in een vorm van een urenstaat waarin alleen maar werkzaamheden voor je klanten staan.

Dat is toch niet helemaal hoe het werkt. Als je niet zeker bent of je voldoet aan het urencriterium is het verstandig om het onderstaande lijstje even te bekijken en na te gaan of je die uren óók hebt meegenomen in je urenregistratie. Je mag onderstaande indirecte tijd ook mee laten rekenen om aan je urencriterium te komen:

  • Het volgen van opleidingen of cursussen
  • Administratie bijhouden/ aangifte IB indienen
  • Acquisitie (meetings, calls, mails)
  • Marketing (presentaties, meetings, netwerken, ontwikkeling website)
  • Gesprekken met adviseurs

Let er wel op bij het volgen van de opleidingen en cursussen dat hiervan verwacht wordt door de Belastingdienst dat deze het doel dienen je vakkennis op peil te houden of je beroep uit te kunnen (blijven) oefenen. Cursussen die niet aansluiten bij je beroep zoals een cursus pottenbakken niet aansluit op het werk van een jurist, horen niet in dit lijstje thuis.

Het belangrijkste is dat je aannemelijk kan maken dat je voldoet aan het urencriterium. Dat hoeft dus niet alleen aan de hand van een urenstaat. Treinkaartjes, afspraken in een agenda, bonnetjes, mailcorrespondentie en facturen kunnen hier allemaal aan bijdragen.

Boek oninbare facturen af

Heb je aan het einde van het jaar nog facturen openstaan waarvan je nu al weet dat ze niet meer betaald gaan worden? Boek ze dan af in het jaar waarover je aangifte moet doen.

Een factuur wordt door de Belastingdienst in ieder geval als oninbaar gezien als deze langer dan een jaar open staat na de uiterlijke betaaldatum. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Als je zelf eerder aannemelijk kan maken dat de factuur oninbaar is kan je de factuur afboeken en de btw terugvragen. Zo zorg je ervoor dat je btw terugvraagt, niet onnodig veel omzet meldt bij de Belastingdienst én vervolgens te veel inkomstenbelasting betaald.

Zelfstandigenaftrek uit voorgaande jaren

Als je al langer ondernemer bent dan kan het zijn voorgekomen dat je in de afgelopen 9 jaar er niet elk jaar aan toe bent gekomen het volledige bedrag aan zelfstandigenaftrek af te kunnen trekken van het resultaat. Het deel van de zelfstandigenaftrek dat niet afgetrokken kon worden in de aangifte maar waar je wel recht op had wordt ook wel de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek uit voorgaande jaren genoemd.

Als je dit jaar wel voldoet aan het urencriterium dan kan je het volledige bedrag nu alsnog aftrekken van je resultaat.

Aangifte indienen in maart = snel geld terug

Als je geld terugkrijgt op je aangifte inkomstenbelasting dan is het verstandig je aangifte in te dienen in maart. Want wanneer jij je aangifte indient vóór 1 april (geen grap) belooft de Belastingdienst je teruggaaf uiterlijk te hebben gestort in de eerste helft van juli. Je krijgt hierover dan uiterlijk bericht vóór 1 juli.

Het is natuurlijk geen enkel probleem als je de aangifte later indient. De Belastingdienst is je echter geen rente beschuldigd over de periode dat je langer moet wachten op je geld. Zo kan je er tenminste wel zelf spaarrente over ontvangen.

Woning gekocht? Vergeet dan niet je financieringskosten

Heb je afgelopen jaar een nieuwe woning gekocht of je hypotheek afgesloten? Vergeet dan niet dat je een deel van de gemaakte kosten mag aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. De advies- en bemiddelingskosten kunnen snel oplopen tot in de duizenden euro’s.

Kijk hier om na te gaan welke financieringskosten van een koopwoning aftrekbaar zijn.

Kijk hier voor een overzicht van de aftrekbare kosten bij het oversluiten van je hypotheek.

Doe samen aangifte als je een partner hebt

Als jij een fiscaal partner hebt is het verstandig samen aangifte te doen. Want als je samen aangifte doet is het gemakkelijk om de aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek zo efficiënt mogelijk te verdelen tussen jou en je partner.

Verrassend genoeg zijn de aftrekposten niet altijd het best benut als ze voor 100% worden toegeschreven aan de meestverdienende partner. Dat heeft te maken met algemene heffingskortingen en hangt ook af van het inkomen van je partner. Als je gebruik maakt van DigiBTW dan berekent DigiBTW automatisch wat de beste uitkomst voor jullie beiden is. Maar een boekhouder kan dat natuurlijk ook voor je doen. Let er wel op dat de Belastingdienst in ieder geval niet voor je berekent wat de meest voordelige verdeling is.

Vraag tijdig uitstel aan

Kom je er niet aan toe om je aangifte in te doen voor 1 mei? Vraag dan voor 1 mei uitstel aan. Dat kan gemakkelijk maar alleen als je het op tijd doet.

Lees hier hoe je uitstel aanvraagt.

Als je uitstel hebt aangevraagd krijg je dit tot en met 31 augustus van hetzelfde jaar om je aangifte alsnog in te dienen.

Vergeet je giften aan goede doelen niet

De Belastingdienst verzamelt veel gegevens voor je om het invullen van je aangifte soepel en snel te laten verlopen. Ze gaan echter niet voor je na wat je aan goede doelen hebt gegeven. Terwijl dat ook een aftrekpost is!

Er wordt onderscheid gemaakt tussen gewone giften en periodieke giften. Voor de meeste mensen geldt dat ze hun giften niet hebben laten vastleggen in een overeenkomst. Dan kom je direct uit bij de gewone giften. Ook die giften zijn gewoon aftrekbaar. De giften worden verrekend met een drempelbedrag. Dat drempelbedrag wordt dan weer berekend als 1% van je drempelinkomen (inkomen + aftrekposten box 1, 2 en 3). 

Pensioensparen/ lijfrente is aftrekbaar

Eigenlijk is dit tegenwoordig voor elke zzp’er een must. Tegenwoordig is het ook nog eens veel gunstiger gemaakt om hier gebruik van te maken. Vanaf 2023 kan er tot 30% van de premiegrondslag worden afgetrokken aan betaalde premies lijfrente. Dat was voorheen slechts 13,3%. Maak je hier nu nog geen gebruik van? Kijk dan eens op de website van Knab en wacht niet langer met het opbouwen van een goed en veilig pensioenplan.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wordt in veel verschillende vormen en maten aangeboden. Het belangrijkste is dat het om jou als ondernemer gaat en dat je een vangnet hebt. Het gaat hier vaak over hoe veel het kost. Hou er dan rekening mee dat de betaalde premies ook aftrekbaar zijn in je aangifte inkomstenbelasting van je Box 1 inkomen. Dat maakt de AOV een stuk betaalbaarder. Bij Knab sluit je in 10 minuten een AOV af.

De Belastingdienst heeft deze informatie vaak al voor je verzameld en ingevuld in de VIA (Vooraf Ingevulde Aangifte).

Veel succes met het doen van je aangifte! Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden van DigiBTW kan je hier kosteloos een proefaccount maken en de aangifte inkomstenbelasting links in het menu kosteloos bekijken.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.