Zakelijke bankrekening nemen of niet als zzp'er?

Zzp en ondernemen

Is het handig om een zakelijke bankrekening te hebben als zzp'er? De voor- en nadelen op een rijtje. 

De voor- en nadelen van een zakelijke bankrekening voor zzp'ers

In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van het hebben van een zakelijke rekening op een rij.

Is het noodzakelijk om een zakelijke bankrekening te hebben?

Nee. Het is niet noodzakelijk om een zakelijke bankrekening te hebben als zzp’er. De boekhouding kan nog steeds gevoerd worden.

Sommige boekhoudprogramma’s houden hier zelfs rekening mee. DigiBTW beschikt bijvoorbeeld over een standaard functionaliteit om privé-betalingen en -ontvangsten gemakkelijk te verwerken in de boekhouding.

Binnen DigiBTW is het zelfs, als één van de weinige programma’s, mogelijk om banktransacties van een particuliere rekening te importeren.

Waarom dan toch een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening biedt een goede mogelijkheid om al je zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden te houden van je privé-vermogen. Dit zal het overzicht van de administratie, zeker op lange termijn, ten goede komen.

Meer mogelijkheden met een zakelijke rekening

Voor zakelijke rekeningen geldt vaak dat banken meer opties bieden dan bij een particuliere rekening. Veel banken bieden bijvoorbeeld geen (goede) mogelijkheid om gegevens te exporteren bij particuliere rekeningen. Terwijl vrijwel alle banken een dergelijke goede export wel aanbieden bij een zakelijke rekening. Dat is handig wanneer die transacties geïmporteerd worden in je boekhouding.

Banken verplichten gebruik zakelijke rekening

Zoals met veel diensten geldt ook voor bankrekeningen dat zodra ze zakelijk gebruikt worden er meer betaald dient te worden. De meeste banken stellen het dan ook verplicht voor deze activiteiten een zakelijke bankrekening bij ze af te sluiten.

Maak je toch zakelijk gebruik van je particuliere rekening, dan kan het zijn dat bank contact met je opneemt en je aanmaant per direct over te gaan op het afnemen van een zakelijke rekening.

Vergelijking kosten zakelijke bankrekeningen voor zzp’ers

Hieronder zie je een overzicht van de (vaste) kosten voor zakelijke rekeningen voor zzp’ers per bank:

BankMaandelijksJaarlijksBankimport in DigiBTW?
Knab
€ 5,00
€ 60,00
ASN Bank
€ 6,50
€ 78,00
SNS
€ 7,50
€ 90,00
ABN Amro
€ 9,75
€ 117,00
ING Bank
€ 9,90
€ 118,80
Rabobank
€ 9,95
€ 119,40
Bunq
€ 9,99
€ 119,88
Triodos
€ 12,50
€ 150,00

Naast vaste kosten, kunnen banken ook kosten in rekening brengen per transactie. Deze kosten kunnen variëren van 0 cent per transactie (bijvoorbeeld bij ASN en SNS) tot 15 cent per transactie.

Conclusie en advies

Neem een zakelijke bankrekening.

Door zakelijke transacties volledig te scheiden met privé-transacties, is er meer overzicht.

Ook het verwerken van de boekhouding wordt daardoor weer eenvoudiger en zal sneller gaan.

Het kost meer dan een particuliere rekening maar als je aan de slag gaat met ondernemen dan vallen de kosten, zeker als je een rekening bij Knab bank neemt, relatief gezien mee.

Daarnaast zijn dit kosten die opgenomen kunnen worden in de administratie en er dus ook toe leiden dat je minder belasting betaalt aan het eind van het jaar.

Het bijhouden van de administratie met een particuliere rekening zal altijd iets onoverzichtelijker zijn, aangezien er doorgaans ook privé-uitgaven en -inkomsten zullen zijn die een vertekend beeld kunnen opleveren waardoor je het overzicht verliest in je administratie.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.