Btw-suppletie

Aftrekposten

Wanneer een btw-aangifte achteraf gecorrigeerd moet worden, kan dat middels een suppletie. Een suppletie moet je bij de Belastingdienst indienen. Dat kan soms best lastig zijn, maar gelukkig is daar ook een handige oplossing voor.

Verkeerde btw-aangifte corrigeren

In dit artikel leggen we je uit alles uit over btw-suppletie en op welke manieren je dit eenvoudig kunt doen.

Wat is een btw-suppletie?

Een suppletie is een correctie van een btw-aangifte. Deze verstuur je naar de Belastingdienst wanneer er in de boekhouding toch nog iets is gewijzigd nadat de btw-aangifte over die periode is verstuurd.

Voor wijzigingen boven € 1.000 in het te betalen of te ontvangen btw-bedrag, moeten btw-correcties verplicht middels een suppletie ingediend worden bij de Belastingdienst. Bij lagere bedragen mag het te corrigeren btw-bedrag ook meegenomen worden in een volgende aangifte.

Voorbeeld van een suppletie

Je gaat aangifte doen over het eerste kwartaal (januari tot en met maart). De btw-aangifte moet voor het einde van de maand april ingediend zijn bij de Belastingdienst.

Bij het doen van je aangifte komt er naar voren dat je € 100 moet betalen. Je betaalt dit bedrag.

Na enige tijd, kom je opeens een bonnetje tegen van € 60 met datum 10 februari. Het btw-bedrag is € 10,41.

Als je de kosten invoert in je boekhouding, dien je daar ook de datum van 10 februari van aan te houden. Maar de btw-aangifte van die periode is al gedaan. Na het invoeren van deze bon, klopt het btw-bedrag van die periode dus niet meer. Dat moet gecorrigeerd worden bij de Belastingdienst.

Om dat te corrigeren, kun je een suppletie versturen naar de Belastingdienst. Dat is feitelijk dus gewoon een correctie op een eerder verstuurde btw-aangifte.

Hoe verstuur ik een suppletie?

Je kunt dit doen door in te loggen bij de Belastingdienst. Ga hiervoor naar Inloggen voor ondernemers, en kies bij 'Overige formulieren' voor ‘Suppletie omzetbelasting’.

Daarbij geef je de aangepaste getallen en totalen handmatig in. Op deze manier wordt ook het verschil zichtbaar een weet je wat je moet betalen of terugkrijgen van de Belastingdienst.

Zie hiervoor de uitgebreide handleiding van de Belastingdienst.

Maar gelukkig kan dit ook een stuk eenvoudiger via het online boekhoudprogramma van DigiBTW, lees hieronder verder.

Verstuur heel makkelijk suppleties

Het versturen van een suppletie via de website van de Belastingdienst kan tijdrovend en lastig zijn, waardoor er ook fouten kunnen ontstaan.

Met het boekhoudprogramma van DigiBTW, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

DigiBTW houdt automatisch voor je bij of er een verschil ontstaat tussen de btw-aangifte die is verstuurd en de administratie. Als er een verschil is ontstaan, krijg je daarvan een melding.

Ook zie je in het btw-overzicht welke aangiftes reeds verstuurd zijn, welke je nog moet versturen en waar een suppletie voor nodig is.

DigiBTW toont direct wat het eerder aangegeven saldo is en wat het verschil is, zodat je direct ziet wat je dient te betalen of zal ontvangen aan btw.

De suppletie is vervolgens gemakkelijk en direct te versturen naar de Belastingdienst middels een druk op de knop Verstuur suppletie.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.