Hoe boek ik voorraad?

Hoe boek ik? - Instellingen en inrichting

Voorraad en wijzigingen in voorraad boeken

De waarde van de voorraad kan in de boekhouding worden geboekt via een memoriaalboeking. Wanneer je de voorraad wilt boeken dien je er eerst voor te zorgen dat er twee categorieën beschikbaar zijn:

1. Voorraad (balans)
  2. Mutatie voorraad (winst en verliesrekening)

Volg onderstaande stappen om deze categorieën aan te maken:

1. Ga naar  Categorieën  Nieuw
  2. Selecteer bij Type

1. Voorraad voor de eerste categorie
    2. Wijzigingen in voorraad en onderhanden werk voor de tweede categorie
  3. Geef een Omschrijving in

Bijvoorbeeld: Voorraad en Mutatie voorraad

4. Klik op Opslaan

Voorbeeld voorraad boeken zzp

Nu de categorieën aangemaakt zijn, kan de boeking gemaakt worden. Zoals hierboven aangegeven, wordt de boeking in het memoriaal gemaakt.

In onderstaand voorbeeld is de waarde van de voorraad aan het einde van het jaar toegenomen met € 10.000.

Volg onderstaande stappen om deze voorraadboeking te maken:

1. Ga naar Overige boekingen  Nieuwe memoriaalboeking
  2. Selecteer Periode 12 van het boekjaar waarin je de boeking wilt maken
  3. Geef een Omschrijving in
  4. Selecteer bij  Categorie Voorraad
  5. Voer € 10.000 in aan de debetzijde
  6. Klik op Regel toevoegen
  7. Selecteer bij Categorie Mutatie voorraad
  8. Voer € 10.000 in aan de creditzijde
  9. Klik op Opslaan

Als er al een waarde van de voorraad op de balans staat, hoeft alleen het verschil geboekt te worden tussen huidige waarde en de waarde die al op de balans staat.