Voorraad

Definitie en uitleg

Voorraad

Wanneer een onderneming producten produceert en/of producten verkoopt, is er meestal een voorraad producten aanwezig.

De waarde van de producten die klaarliggen voor verkoop, dienen aan het einde van het boekjaar vermeld te worden op uw balans. De waarde wordt gebaseerd op de inkoopprijs van de producten. Wanneer een onderneming producten produceert en/of producten verkoopt, is er meestal een voorraad nog te verkopen producten aanwezig.

De waarde van de voorraad dient u te vermelden op uw balans. De goederen uit bijvoorbeeld uw winkel worden gewaardeerd tegen kostprijs/inkoopprijs.

Alleen wanneer producten moeilijk verkoopbaar blijken, mag u ze tegen een lagere waarde dan de kostprijs noteren op de balans. Deze afwaardering van de voorraad vermeldt u dan ook als kosten op uw Winst- en verliesrekening onder het kopje 'Wijzigingen in voorraden gereed product en onderhandenwerk'.

Wanneer u goederen uit de onderneming haalt om ze privé te gebruiken, dient u dit ook op te geven bij de Belastingdienst. In dat geval dient u namelijk de btw over die ingekochte producten terug te betalen. Daarnaast mogen de inkoopkosten van die goederen niet worden afgetrokken van de winst. De inkoopwaarde van de zogenoemde onttrekking dient u te vermelden bij 'Onttrekkingen'.

Terug naar de begrippenlijst

Begin direct en probeer DigiBTW vrijblijvend een maand gratis.

Probeer DigiBTW gratis
Nieuwsbrief

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat uw e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.