Voorraad

Definitie en uitleg

Wanneer een onderneming producten produceert en/of producten verkoopt, is er meestal een voorraad producten aanwezig.

De waarde van de producten die klaarliggen voor verkoop, dienen aan het einde van het boekjaar vermeld te worden op je balans. De waarde wordt gebaseerd op de inkoopprijs van de producten. Wanneer een onderneming producten produceert en/of producten verkoopt, is er meestal een voorraad nog te verkopen producten aanwezig.

De waarde van de voorraad dien je te vermelden op je balans. De goederen uit bijvoorbeeld je winkel worden gewaardeerd tegen kostprijs/inkoopprijs.

Alleen wanneer producten moeilijk verkoopbaar blijken, mag je ze tegen een lagere waarde dan de kostprijs noteren op de balans. Deze afwaardering van de voorraad vermeld je dan ook als kosten op je Winst- en verliesrekening onder het kopje 'Wijzigingen in voorraden gereed product en onderhandenwerk'.

Wanneer je goederen uit de onderneming haalt om ze privé te gebruiken, dien je dit ook op te geven bij de Belastingdienst. In dat geval dien je namelijk de btw over die ingekochte producten terug te betalen. Daarnaast mogen de inkoopkosten van die goederen niet worden afgetrokken van de winst. De inkoopwaarde van de zogenoemde onttrekking dien je te vermelden bij 'Onttrekkingen'.

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.