Onderhanden werk

Definitie en uitleg

Onderhanden werk

Het onderhanden werk is de waarde van de diensten die al geleverd zijn maar nog niet in rekening gebracht zijn bij de klant/debiteur.

De Belastingdienst is geïnteresseerd in onderhanden werk in het geval van langlopende projecten zoals bouwprojecten waaraan lang wordt gewerkt. Je mag in dit geval niet wachten met de winstneming tot het einde van het project. Wanneer de helft van de opdracht is afgerond, dien je de helft van de totale opbrengsten te vermelden.

Als je wel onderhanden werk hebt aan het einde van het jaar, maar het wordt op korte termijn in rekening gebracht, hoef je dat hier niet aan te geven.

Het onderhanden werk wordt gewaardeerd aan de hand van de gemaakte loon- en materiaalkosten. Als je overige kosten hebt gemaakt voor het project welke ook worden doorbelast, kunnen die kosten er bij worden opgeteld. Vooruit in rekening gebrachte kosten dien je op deze waardering in mindering te brengen.

Onderhanden werk mag sinds 2007 alleen tegen de 'percentage of completion methode' worden gewaardeerd en werkt als volgt:

  • Waarde opdracht: € 900.000
  • Beoogde winstwaarde: € 100.000
  • Percentage afgerond aan het einde van het jaar: 20%
  • Gemaakte kosten aan het einde van het jaar: € 180.000 (1/5 deel van de opdracht is afgerond)
  • Deel reeds in rekening gebracht: € 75.000

Waarde onderhanden werk is € 180.000 + 1/5 deel van de winst € 20.000 - reeds in rekening gebrachte kosten € 75.000 = € 125.000

Het is aan te raden onderhanden werk te boeken als deel van de winst om er zo voor te zorgen dat de volledige winst niet belast wordt in één boekjaar waardoor de onderneming extra belasting betaalt.

De boeking kan in de aangifte worden geboekt op de Winst- en Verliesrekening onder het kopje 'Opbrengsten' bij 'Wijzigingen in voorraad gereed product en onderhanden werk' en op de balans aan de activazijde onder 'Voorraden' bij 'onderhanden werk'.

De Belastingdienst omschrijft bij het waarderen van onderhanden werk dat het vooral bedoeld is voor langlopende projecten. Je bent echter als onderneming vrij om zelf in te schatten of het boeken van onderhanden werk op de balans voor jou voordelig is als het werk maar jaaroverschrijdend is.


Begin direct en probeer DigiBTW vrijblijvend een maand gratis.

Probeer DigiBTW gratis
Nieuwsbrief

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.