Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Definitie en uitleg

Wat is de fiscale oudedagsreserve?

De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) is een bedrag dat opzijgezet mag worden om te sparen voor de oudedagsvoorziening. Over dit bedrag wordt geen inkomstenbelasting geheven. Pas wanneer je het uitkeert aan jezelf wordt er belasting over geheven.

Met welk bedrag mag ik mijn FOR toe laten nemen in een jaar?

De toevoeging aan je oudedagsreserve over een kalenderjaar is een percentage van de winst. Aan dit percentage zit een maximum gekoppeld. Raadpleeg deze pagina van de Belastingdienst om te zien welk percentage en maximum er gelden voor het boekjaar waarvoor je bezig bent.

Pensioenopbouw

De toevoeging verminder je met de pensioenpremie die je al van de winst hebt afgetrokken. De toevoeging is maximaal het bedrag waarmee het ondernemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar uitkomt boven de oudedagsreserve aan het begin van het kalenderjaar.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om FOR op te bouwen?

Je dient aan de volgende voorwaarden te voldoen om gebruik te mogen maken van deze regeling:

  • Je moet ondernemer zijn voor de Belastingdienst
  • Je moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur
  • Je mag aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt

Uitstel van belasting – geen afstel

Wanneer er elk jaar een bedrag wordt toegevoegd aan de oudedagsreserve, betekent dit dat je over dat bedrag 'uitstel van belastingbetaling' krijgt. Oftewel: je hoeft dat jaar minder inkomstenbelasting te betalen. Wanneer het geld echter wordt uitgekeerd, moet er inkomstenbelasting over worden betaald.

Is de FOR voordelig?

Het opbouwen van de FOR kan zeker voordelig zijn. Een voorbeeld:

Je maakt in een jaar veel winst waardoor je inkomen in de hoogste belastingschaal terechtkomt. De opbouw van de FOR vermindert dan de belastingdruk in de hoogste belastingschijf.

Wanneer de opgebouwde FOR later wordt uitbetaald als er geen winst is of je met pensioen bent, zal het bedrag tegen lagere tarieven worden belast omdat je op dat moment minder verdient. De totale te betalen inkomstenbelasting komt dan per saldo een stuk lager uit.

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.