Urencriterium zelfstandigenaftrek

Definitie en uitleg

Je voldoet meestal aan het urencriterium als je aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

  • Je besteedt als ondernemer minimaal 1.225 uur aan het feitelijk drijven van je onderneming(en). Onderbrak je jouw werk als ondernemer door je zwangerschap? Dan tellen de niet gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  • Je besteedde meer dan 50% van de tijd die je werkte aan je onderneming(en).

Uren die niet meetellen

Maakte je als ondernemer deel uit van een samenwerkingsverband (maatschap of vennootschap onder firma) met huisgenoten, of met bloed- of aanverwanten in de rechte lijn of hun huisgenoten (de zogeheten verbonden personen)? Dan tellen bepaalde uren niet mee voor het urencriterium. Dit geldt bijvoorbeeld voor werkzaamheden voor een samenwerkingsverband dat verband houdt met een onderneming waaruit de verbonden personen winst als ondernemer genieten, maar jij zelf niet (de zogenoemde ondermaatschap).

Is er sprake van een ongebruikelijk samenwerkingsverband? Dan tellen de uren niet mee als je werkzaamheden voor het samenwerkingsverband hoofdzakelijk van ondersteunende aard waren. Een voorbeeld van een ongebruikelijk samenwerkingsverband is een vennootschap onder firma tussen een tandarts en zijn assistente. Het samenwerkingsverband is ongebruikelijk omdat niet verbonden personen zo'n samenwerkingsverband niet zouden aangaan.

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.