Ondernemen als taxichauffeur

Zzp en ondernemen

Als je binnenkort aan de slag gaat als zelfstandig taxichauffeur, zullen er een hoop dingen nieuw voor je zijn. In ieder geval zal het noodzakelijk zijn om je administratie bij te houden. Dit lijkt in eerste instantie ingewikkeld, maar als je van te voren goed nadenkt wat er allemaal bij komt kijken, houd je het voor jezelf overzichtelijk.

Je eigen taxibedrijf, waar moet je op letten?

Gelukkig hoeft dit niet heel ingewikkeld te zijn, er zijn echter wel zaken waar je over na moet denken of rekening mee moet houden.

In dit artikel leggen we je uit waar je aan moet denken en waar je op moet letten bij het beginnen van je eigen taxibedrijf.

Welke vergunningen en verklaringen heb je nodig voor je taxibedrijf?

Als je start als taxichauffeur zijn er een aantal vergunningen en verklaringen die je moet hebben.

Deze zaken zijn in het leven geroepen om de markt te reguleren en een bepaalde standaard te kunnen waarborgen.

Je moet hierbij denken aan onderstaande zaken:

  1. Verklaring omtrent gedrag

    De verklaring omtrent gedrag is noodzakelijk om de aanvraag van je ondernemingsvergunning in te kunnen dienen. Als je eventueel chauffeurs in dienst hebt of andere zzp chauffeurs voor je laat rijden, dan hebben zij ook een verklaring omtrent gedrag nodig.

  2. Vergunning taxivervoer

    Deze vergunning taxivervoer heb je nodig om personen te mogen vervoeren. Hieraan kunnen passagiers zien dat zij te maken hebben met een betrouwbare vervoerder/chauffeur. Periodiek wordt hierbij gekeken of je nog aan de eisen voldoet.

  3. Chauffeurskaart/-diploma (taxipas)

    Om te kunnen werken als taxichauffeur, moet je een geldige chauffeurskaart hebben, deze wordt ook wel taxipas genoemd. Deze kaart wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het registreren van de rij- en rusttijden in de boordcomputer.

  4. Keuringsbewijs taxi

    Een auto welke als taxi wordt gebruikt, moet aan een aantal vereisten voldoen. Zo dient deze voorzien te zijn van blauwe kentekenplaten, een boordcomputer en een taxameter. De RDW voert de keuringen uit van de taxi. De taxameter dient daarna jaarlijks gekeurd te worden.

In welke vorm ga je ondernemen als taxichauffeur?

Als je als taxichauffeur aan de slag gaat als zelfstandig ondernemer dan sta je voor de keuze hoe je dit wilt doen. Je kan namelijk jezelf als chauffeur verhuren aan een reeds bestaand taxibedrijf of een eigen bedrijf starten met je eigen auto. Hieronder zullen we de voor- en nadelen benoemen.

Taxichauffeur die zich verhuurt aan een taxibedrijf

Bij deze vorm van ondernemen verhuur je jezelf zoals gezegd aan een ander bedrijf. Je maakt dan afspraken over je uurtarief en eventueel rijtijden. Wanneer je dit doet, dien je wel te voldoen aan de eis van vakbekwaamheid, dit komt onder andere terug in de vergunning taxivervoer die je moet hebben.

Voordelen van jezelf verhuren als taxichauffeur

  • Je kan zonder veel kapitaal beginnen met ondernemen
  • Geen hoge maandelijkse kosten
  • Je kan voor meerdere taxibedrijven tegelijk rijden

Nadelen van jezelf verhuren als taxichauffeur

  • Het lijkt op loondienst, zo kan het zijn dat de werktijden bepaald worden door het taxibedrijf
  • De overeenkomst kan redelijk makkelijk opgezegd worden

Eigen taxibedrijf starten

Uiteraard is het ook een optie om een eigen taxibedrijf te starten. Hierbij schaf je dan een eigen auto aan waarmee je gaat rijden. Om een eigen taxibedrijf te kunnen starten, ben je wel verplicht om een erkend vakdiploma te behalen voor taxiondernemers.

Voordelen van een eigen taxibedrijf

  • Je bent eigen baas en bepaalt dus zelf de werktijden en waar je naar toe wilt met je bedrijf
  • Wanneer je een auto aanschaft en deze voor meer dan 90% als taxi gebruikt, kan je de bpm over de aanschaf van de auto terugvragen.
  • Het is mogelijk om verder door te groeien en zelf ook chauffeurs in dienst te nemen.

Nadelen van een eigen taxibedrijf

  • Een eigen bedrijf brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee omtrent het voeren van de administratie, op orde krijgen van vergunningen, etc.
  • De initiële kosten zijn hoger dan wanneer er in opdracht van een ander taxibedrijf gereden wordt.

Arbeidstijden en rittenregistratie bijhouden

Of je straks nu zelf de taxi bestuurt of vanuit jouw bedrijf leiding geeft aan een groep taxichauffeurs: je moet een overzichtelijke administratie bijhouden van de rijtijden en rittenregistratie. Vroeger werd dit nog handmatig gedaan in speciale werkmappen, maar dit is nu in de verplichte boordcomputer geïntegreerd.

Je kunt jouw ritten, rij- en rusttijden pas registreren in de boordcomputer als deze is geïnstalleerd in de wagens en zodra je beschikt over een chauffeurskaart van Kiwa Register. Let wel: je blijft zelf verantwoordelijk voor jouw administratie. Als de boordcomputer een storing heeft, moet je dit alsnog handmatig bijhouden. De vorm waarin je dit doet is vrij, je kunt hiervoor ook de oude werkmappen gebruiken.

5 Boekhoudtips voor taxichauffeurs

We hebben een aantal boekhoudtips voor taxiondernemers op een rij gezet. Volg deze tips voor het voeren van een zo goed en compleet mogelijke administratie als taxibedrijf:

  1. Hou je administratie regelmatig bij

    Gebruik een goed en gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma voor het voeren van de administratie. Een boekhoudprogramma zoals DigiBTW zorgt voor overzicht in je administratie en behoedt je bovendien van fouten doordat het zo gebruiksvriendelijk is en rekening houdt met zzp'ers. Vanuit DigiBTW is het bovendien mogelijk om de btw-aangifte direct te versturen naar de Belastingdienst. Ook beschikt DigiBTW, als enig programma in Nederland, over een module om de aangifte inkomstenbelasting ook direct te doen.

  2. Zakelijke bankrekening

    Neem een zakelijke bankrekening om omzet en kosten van je bedrijf te scheiden van je privérekening. Dit maakt je administratieplicht veel makkelijker en zorgt ervoor dat je de boekhouding snel op orde hebt. Met een programma als DigiBTW kunnen je banktransacties dan heel snel en eenvoudig verwerkt worden in je administratie, die gebeurt voor een groot deel zelfs automatisch.

  3. Tankpas

    Om ervoor te zorgen dat je geen bonnetjes meer verliest en zo de btw niet terug kan vragen over de brandstofkosten, is het aan te raden om een tankpas aan te vragen. Hiermee kun je net als een pinpas mee betalen wanneer je tankt en ontvang je bijvoorbeeld aan het eind van de maand simpelweg een factuur met specificatie.

  4. Bijtelling

    Wanneer je de taxi ook privé rijdt, dan dien je hier aan het eind van het jaar bijtelling over te betalen. Dit wordt meegenomen wanneer je je aangifte inkomstenbelasting indient. Mocht je minder dan 500km privé rijden dan betaal je geen bijtelling, maar dan moet je dit bij een controle van de Belastingdienst wel kunnen aantonen. Privéritten kunnen dan apart bij worden gehouden gedurende het jaar. Met een programma als DigiBTW is het ook mogelijk om je ritten en kilometers te registreren.

  5. Spaar

    Als ondernemer zijn er vaak zaken die je pas later moet of kunt betalen. Dat is bijvoorbeeld zo met belastingaangiftes. De btw wordt vaak iedere drie maanden verrekend, afhankelijk van de omzet en kosten krijg je terug of moet je betalen. De inkomstenbelasting gebeurt pas na een jaar, dat geld moet je dus al apart hebben gezet. Dat geldt ook voor de bijtelling, als je privé wilt rijden met de taxi. Daarnaast kun je als taxiondernemer ook te maken hebben met (onverwachte) onderhoudskosten aan de auto. Het is daarom aan te bevelen om maandelijks een bedrag apart te zetten op een (zakelijke) spaarrekening.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.