Zelfstandigenaftrek en Startersaftrek

Definitie en uitleg

Zelfstandigenaftrek en Startersaftrek

Om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek dien je ondernemer te zijn volgens de Belastingdienst (als de Belastingdienst je niet aanmerkt als ondernemer, ontvang je een brief waarin staat dat je een particuliere aangifte inkomstenbelasting dient te doen in plaats van een aangifte als ondernemer). En je dient te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. Dat betekent dat je alleen gebruik mag maken van deze regeling als je per jaar meer dan 1.225 uur hebt besteed aan je onderneming.

Als je voldoet aan de hierboven beschreven criteria, heb je recht op een aftrek van € 7.280 op de winst. De aftrek bedraagt niet meer dan de gemaakte winst.

Als de winst te laag is om de zelfstandigenaftrek volledig af te trekken, kun je het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaar. Dat bedrag kun je tijdens de aangifte invullen onder 'Niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek'.

De zelfstandigenaftrek kan worden verhoogd met de startersaftrek van € 2.123 als je voldoet aan de door de Belastingdienst gestelde eisen:

  • Je was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
  • Je paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.

Begin direct en probeer DigiBTW vrijblijvend een maand gratis.

Probeer DigiBTW gratis
Nieuwsbrief

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.