Zelfstandigenaftrek en Startersaftrek

Definitie en uitleg

Zelfstandigenaftrek en Startersaftrek

Om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek dient u ondernemer te zijn volgens de Belastingdienst (als de Belastingdienst u niet aanmerkt als ondernemer, ontvangt u een brief waarin staat dat u een particuliere aangifte inkomstenbelasting dient te doen in plaats van een aangifte als ondernemer). En u dient te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. Dat betekent dat u alleen gebruik mag maken van deze regeling als u per jaar meer dan 1.225 uur heeft besteed aan uw onderneming.

Als u voldoet aan de hierboven beschreven criteria, heeft u recht op een aftrek van € 7.280 op de winst. De aftrek bedraagt niet meer dan de gemaakte winst.

Als de winst te laag is om de zelfstandigenaftrek volledig af te trekken, kunt u het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaar. Dat bedrag kunt u tijdens de aangifte invullen onder 'Niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek'.

De zelfstandigenaftrek kan worden verhoogd met de startersaftrek van € 2.123 als u voldoet aan de door de Belastingdienst gestelde eisen:

  • U was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
  • U paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.
Terug naar de begrippenlijst

Begin direct en probeer DigiBTW vrijblijvend een maand gratis.

Probeer DigiBTW gratis
Nieuwsbrief

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat uw e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.