Auto- en transportkosten

Definitie en uitleg

De auto- en transportkosten betreffen voor de ondernemer altijd de zakelijke reizen. Reis je zakelijk met het openbaar vervoer, let er dan goed op dat je overzichten van je OV-chipkaart uitdraait zodat je kunt verklaren dat het echt zakelijke reizen waren. Maak je zakelijke reizen met een auto dan zijn er meerdere mogelijkheden.

Reis je zakelijk met een auto dan is het belangrijk vast te stellen of de auto privébezit is of bezit is van de onderneming. De Belastingdienst stelt dat wanneer je minder dan 500 kilometer privé rijdt, de auto altijd als bezit van de onderneming wordt gezien.

Zakelijk

Als de auto op naam van de onderneming staat, dien je bijtelling af te dragen over de priv├ękilometers die je hebt gereden in dat jaar, tenzij het er minder waren dan 500. Het bijtellingspercentage kan vari├źren afhankelijk van bouwjaar en C02 uitstoot van de auto. Dit percentage gaat over de catalogusprijs van de auto. Welk percentage er voor uw auto geldt, kunt u nalezen op de website van de Belastingdienst .

Voorbeeld van bijtelling bij privégebruik zakelijke auto

Voorbeeld 1

Je hebt een auto van € 24.000 met een bijtelling van 25%.

25% van € 24.000 = € 6.000. Dat € 6.000 : 12 = € 500 per maand bij je brutoinkomen waar je loonbelasting over betaalt.

Voorbeeld 2

Je hebt een auto van € 30.000 met een bijtelling van 14%.

25% van € 30.000 = € 4.200. Dat € 4.200 : 12 = € 350 per maand bij je brutoinkomen waar je loonbelasting over betaalt.

Een voordeel van een zakelijke auto is dat alle autokosten in de onderneming kunnen worden geboekt. Een nadeel kan ontstaan wanneer de bijtelling niet opweegt tegen dat voordeel. Er zijn verschillende websites zoals berekenhet.nl die gratis voor je kunnen berekenen of het voor jou voordeliger is om een auto zakelijk of privé te hebben.

Privé

Rijd je zakelijke kilometers in een auto die jouw privé eigendom is, dan stelt de Belastingdienst dat je maximaal 0,19 cent kunt declareren per kilometer.

Je mag ook voor het percentage dat je de auto zakelijk hebt gebruikt de btw terugvorderen over de gemaakte autokosten. Stel je rijdt 40% zakelijk en 60% privé dan mag je 40% van de totale btw zakelijk terug vorderen.

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.