Waarom moet ik dit jaar meer betalen dan vorig jaar?

Inkomstenbelasting

Voor veel zzp’ers kan het verwarrend zijn waarom ze opeens, na het indienen van hun aangifte, meer belasting moeten betalen dan voorgaande jaren. Dit kan gelden voor zzp’ers die net beginnen, maar ook voor zzp’ers die al een aantal jaar bezig zijn. Dit heeft te maken met een aantal belangrijke aspecten van het Nederlandse belastingstelsel voor zzp’ers.

Inkomstenbelasting betalen als zzp’er

In dit artikel omschrijven we verschillende situaties die voor jou een oorzaak kunnen zijn voor een hogere aanslag dan vorig jaar. 

Inkomstenbelasting betaal je als zzp’er achteraf

Als zzp’er betaal je belasting over je winst. Wanneer je in loondienst bent wordt de inkomstenbelasting meestal direct ingehouden op je salaris, terwijl je als zzp’er zelf de belasting achteraf moet aangeven en betalen.

Doordat je achteraf moet betalen in plaats van elke maand een deel van je brutosalaris direct afdraagt kan het lijken alsof je meer belasting moet betalen. Eerst deed een werkgever dat voor je, en nu moet je dat zelf doen.

Veel zzp’ers leggen maandelijks een deel apart van hun inkomsten zodat zij zichzelf niet rijk rekenen met de behaalde winst waarover nog belasting moet worden afgedragen.

Combinatie loondienst en een eigen onderneming

Vaak wordt gekozen voor een (tijdelijke) tussenoplossing waarbij een baan in loondienst wordt gecombineerd met een inschrijving bij de KvK. Vooral als het nog niet zeker is of het zzp-schap bevalt of toekomst biedt is dat een veilige optie.

Het inkomen uit de onderneming wordt dan opgeteld bij het inkomen uit loondienst. Over dit inkomen wordt nog eens 36,93% tot 49,50% belasting geheven afhankelijk van hoeveel je verdient.

Om in aanmerking te kunnen komen voor ondernemersaftrek moet je als zzp’er minstens 1.225 uur hebben besteed aan de onderneming. Als je niet op vakantie gaat is dat elke week minstens 23,5 uur die je moet besteden aan de onderneming om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek. Reken je wel vier weken vakantie mee dan is dat al 25,5. Vaak wordt die grens niet gehaald wanneer je ook in loondienst bent en kan er daarom niet optimaal gebruik gemaakt worden van ondernemersaftrekposten zoals zelfstandigen- en startersaftrek.

Het inkomen uit de onderneming wordt dan, zeker gevoelsmatig, zwaar belast en daardoor kan de aanslag hoger uitvallen.

Zelfstandigenaftrek in het eerste jaar niet altijd van toepassing

Er is geen beter moment om te beginnen met ondernemen dan wanneer jij vindt dat je er klaar voor bent. Voor nieuwe ondernemers is het echter wel aan te raden heel even stil te staan bij de verschillende ondernemersaftrekposten.

Om in aanmerking te komen voor zelfstandigen- en startersaftrek moet je namelijk wel aan het urencriterium voldoen. Deze houdt in dat jij in één boekjaar (tussen 1 januari en 31 december) minstens 1.225 uur hebt besteed aan de onderneming.

Wanneer je begint als zelfstandige in september van een jaar dan zou je in vier maanden (122 dagen) elke dag iets meer dan 10 uur moeten werken, en dat is inclusief weekenden, om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek.

Voor zzp’ers die relatief laat in het jaar beginnen, en daardoor niet kunnen voldoen aan het urencriterium om de zelfstandigenaftrek toe te kunnen passen, zien we daarom ook een relatief hogere belastingaanslag.

Ontvangen voorschotten / voorlopige aanslag

Voor mensen die de voorlopige aanslag moeten betalen is vaak niet duidelijk hoe die is berekend en waarom dat vooruit betaald moet worden. Maar voor de mensen die een bedrag terug ontvangen, in loondienst zijn en elke maand hypotheek betalen voor hun koopwoning is het een fijne aanvulling van het maandelijkse budget.

Voor de mensen die alleen in loondienst zijn en maandelijks hypotheeklasten betalen voor hun woning geldt vrijwel altijd dat ze aan het einde van het jaar geld terugkrijgen. De Belastingdienst komt je daarin graag tegemoet om de hypotheekrenteaftrek maandelijks alvast te storten zodat je daar niet een jaar op hoeft te wachten.

Het komt vaak voor dat mensen vergeten hun voorlopige belastingaanslag aan te passen wanneer ze een eigen bedrijf starten. Met een gewone baan in loondienst wordt de belasting elke maand automatisch ingehouden, maar bij een eigen onderneming moet je als ondernemer achteraf belasting betalen over de winst die je maakt.

Dat kan ervoor zorgen dat je belasting moet betalen over de winst van je onderneming én een deel van je voorlopige aanslagen moet terugbetalen. Hou daarom goed in de gaten of de voorlopige aanslag nog aansluit bij je huidige situatie. De voorlopige aanslag kan gemakkelijk worden aangepast door in te loggen bij de Belastingdienst.

Zakelijke kosten

Over de winst van de onderneming betaal je belasting en de winst valt lager uit als je zakelijke kosten hebt gemaakt. Zorg daarom voor een goed bijgehouden administratie waarin alle zakelijke kosten goed zijn verwerkt.

DigiBTW biedt een laagdrempelig en compleet boekhoudsysteem die het voor alle zzp’ers mogelijk maakt zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van alle regelingen. Kosten die vaak worden vergeten zijn:

  • Kilometervergoeding voor zakelijke ritten met een privé auto/fiets
  • Inschrijvingskosten van de KvK
  • Een deel van je internetkosten als je thuis werkt
  • Lunch op kantoor
  • Zakelijke lunch in de horeca
  • Kleinere uitgaven voor kantoor zoals postzegels
  • Privé betaalde zakelijke kosten

Met de app van DigiBTW maak je overal gemakkelijk een foto van je bonnetje zodat ze direct in je bonnetjes-inbox zitten en kan verwerken.

Hoe je in DigiBTW je zakelijke kosten boekt die je privé hebt voorgeschoten lees je hier.

Openstaande debiteuren

Je betaalt belasting over de winst van je onderneming en de winst wordt berekend door de omzet minus zakelijke kosten.

De omzet wordt bepaald aan de hand van je verstuurde facturen. Helaas wordt hier geen rekening gehouden met de betaling van deze facturen. Als er omzet is geboekt vanuit een factuur die niet is betaald, voelt het erg onterecht om daarover vervolgens wel inkomstenbelasting moet betalen.

Houd daarom je openstaande facturen goed in de gaten en boek facturen af waarvan je weet dat ze nooit meer betaald gaan worden. Je krijgt dan in ieder geval de afgedragen btw terug en dit voorkomt dat je onnodig veel inkomstenbelasting moet betalen over omzet die je nooit hebt ontvangen.

Versnelde afbouw zelfstandigenaftrek

De overheid heeft besloten tot een versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek. Dat heeft als gevolg dat het onbelaste deel van de winst uit de onderneming elk jaar iets lager wordt en er dus elk jaar een groter deel van het inkomen uit de onderneming wordt belast.

De afbouw zal er als volgt uit zien:

Verloop afbouw zelfstandigenaftrek

2022€ 6.310
2023€ 5.030
2024€ 3.750
2025€ 2.470
2026€ 1.200
2027€    900

Veranderingen in belastingen

Los van de hierboven genoemde situaties kan het ook zijn dat simpelweg de percentages van de te betalen belastingen veranderen.

Wat er elk jaar veranderd is helaas te veel om op te sommen of te omschrijven waarom deze wijzigingen ervoor kunnen zorgen dat de aangifte voor jou daardoor hoger uit zou vallen.

Als het een keer voorkomt dat je meer belasting moet betalen dan vorig jaar, kijk dan eerst of je eigen situatie is gewijzigd. Dat is meestal de reden van een gewijzigde aangifte en daardoor ook een andere uitkomst, of dat nou hoger of lager is.

Wil je weten wat er voor jouw situatie verandert per jaar? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid. Hier kan je per jaar alle wijzigingen vinden per onderwerp.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.